Notícia

La Unió Europea tem que Rússia reconegui aviat Abkhàzia i Ossètia del Sud

Moscou ha aixecat el bloqueig formal que tenia sobre la República autoproclamada d'Abkhàzia · Al llarg de la darrera setmana, tant el govern 'de facto' d'aquesta república com el d'Ossètia del Sud, han demanat a les NU que reconeguin oficialment la seva independència.

El ministre eslovè d'afers exteriors, Dimitrij Rupel, ha manifestat avui els temors de la Unió Europea respecte a les independències de les repúbliques autoproclamades dins de l'Estat georgià -Abkhàzia i Ossètia del Sud- després dels darrers moviments de Rússia. Moscou va aixecar dijous passat el veto que formalment tenia aplicat sobre Abkhàzia, de manera que a partir d'ara podrà comerciar amb la República i, segons denuncia el govern georgià, també li permetrà enviar tropes i armament.

A diferència del cas de Kosovo, la UE no sembla disposada a defensar l'autodeterminació de les repúbliques sud-caucàsiques: "la integritat territorial de Geòrgia ha estat sempre recolzada per la UE... això està absolutament clar", ha assegurat la Comissionada de relacions exteriors de la UN, Benita Ferrero-Waldner.

 

Peticions de reconeixement internacional

Precisament al llarg de la setmana passada, els dos territoris del sud del Caucas que disputen la sobirania a Geòrgia, Abkhàzia i Ossètia del Sud, van demanar als organismes internacionals que reconeguessin la seva autonomia.

Les dues repúbliques, formalment autonomies dintre de l'Estat de Geòrgia, van expressar el seu desig de separar-se d'aquest Estat durant una guerra civil que va durar dos anys (1992-1993). El 1999, el poble abkhaz va aprovar la independència en un referèndum que Geòrgia va declarar il·legal, però que va tenir un alt grau de participació.
El líder d'Ossètia del Sud, Eduard Kokoiti, va recordar el 7 de març que "ambdues autonomies tenen més fonaments político-jurídics que Kosovo" per a ser sobiranes.

El president abkhaz, Serguéi Bagapsh, afegia que "el reconeixement de Kosovo per una bona part de la comunitat internacional és un precedent", el mateix dia que el Parlament d'Abkhàzia declarava que "el poble abkhaz vol confirmar una vegada més les seves aspiracions a la independència estatal i la seva disposició i capacitat de decidir per ell mateix el futur del seu país". El text corresponent a aquesta decisió del parlament s'ha enviat a l'ONU, a la Unió Europea i a l'OSCE.

 

Més informació: