Notícia

Problemes per a la transferència de competències a Irlanda del Nord

El procés per un major autogovern està seguint el calendari amb dificultats; mentre el Sinn Féin demana la transferència en matèria de justícia i policia, els unionistes diuen que encara no és el moment · Tot plegat podria dur a un nou cicle d'inestabilitat política, especialment després de la retirada d'Ian Paisley al capdavant del DUP.

La transferència de competències està essent un escull pel govern de coalició d'Irlanda del Nord, que des del passat maig del 2007 uneix al mateix gabinet a les dues parts oposades del conflicte: els republicans del Sinn Féin i els unionistes del Partit Unionista Democràtic (DUP). Aquesta vegada, es tracta la transferència -'devolution', com es coneix el procés en anglès- en matèria de justícia i policia. El Sinn Féin ha demanat que es faci abans del mes de maig, data que el DUP considera que no és el moment per a fer-ho, perquè no tenen “la suficient confiança en les intencions republicanes”.

Els republicans disposen a més del suport del Govern de la República d'Irlanda, si bé aquest ha manifestat que comparteixen els objectius però no la data límit, perquè no hi ha un consens amb els protestants. Gerry Adams, líder del Sinn Féin, ha avisat que si Irlanda del Nord no controla justícia, arribaria la inestabilitat política a les institucions i la inversió estrangera podria decaure. Segons explica Herald Tribune, els líders protestants temen que el Sinn Féin col·loqui un veterà de l'IRA al capdavant de justícia.

La dimissió d'un històric de l'unionisme
Això passa tan sols una setmana després que Ian Paisley, líder del DUP i primer ministre d'Irlanda del Nord, anunciés que a partir del proper mes de maig deixarà els seus càrrecs. El diari Independent publica que això es deu a les pressions internes del seu propi partit, que l'acusen de mantenir una relació massa cordial amb els seus adversaris polítics -i companys de Govern- del Sinn Féin.

Més informació: