Notícia

Organitzacions indígenes de l'Amèrica Llatina situen l'accés a l'aigua com un dels drets fonamentals

També aposten per l'Estat plurinacional com 'la manera més democràtica de resoldre els problemes' dels països llatinoamericans · La trobada internacional 'Pobles indígenes, estat plurinacional i dret a l'aigua' ha reunit a uns 200 representants d'organitzacions i pobles indígenes.

Canviar a un model d'Estat plurinacional que tingui en compte la diversitat de nacionalitats i pobles, i incorporar el dret a l'aigua com un dels drets fonamentals. Aquesta és, en resum, la tesi sorgida de la trobada internacional 'Pobles indígenes, estat plurinacional i dret a l'aigua', que s'ha celebrat el 12, 13 i 14 de març a Quito (Ecuador). En la declaració final de la trobada, es destaca que l'Estat Plurinacional és “la manera més democràtica de resoldre els problemes que els nostres països arrosseguen històricament, ja que és una nova forma d'organització política [...] en un marc de democràcia intercultural i directa”.

La qüestió dels recursos naturals és un altre dels temes claus de la Declaració. Concretament, la gestió de l'aigua cobra una especial importància. No en va, entre les entitats presents a la trobada hi havia, a més de diversos moviments socials, organitzacions de pagesos, juntes de regants i altres col·lectius estretament relacionats amb l'ús de l'aigua. El document denuncia la privatització dels recursos i s'oposa als tractats de lliure comerç que “mirin d'imposar models de desenvolupament aliens a la realitat dels nostres països”.

Les entitats responsables de l'organització de la trobada han estat la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Ecuador (CONAIE), Confederació dels Pobles de Nacionalitat Quítxua de l'Ecuador (ECUARUNARI) i la Coordinadora Andina d'Organitzacions Internacionals (CAOI).

 

Més informació:

  • Declaració 'Pobles indígenes, estat plurinacional i dret a l'aigua'