Notícia

Les agressions racistes a Rússia van a l'alça

Des de principis d'any, 26 persones han mort com a conseqüència d'atacs xenòfobs, en molts casos a mans de grups neonazis organitzats · Les minories nacionals de la Federació Russa són alguns dels col·lectius més amenaçats.

El nombre de víctimes mortals de la violència racista ha pujat aquesta setmana fins a 26 amb la mort de dues persones a Moscou. Dilluns un ciutadà àzeri va ser apunyalat, pressumptament per part d'una colla de joves. Ahir dimarts, un grup neonazi va assassinar un noi que es dirigia a un concert antifeixista. L'agressió havia estat convocada per internet.

El Centre SOVA, que es dedica al seguiment del nacionalisme extremista i el racisme a Rússia, ha dit que durant el 2008 han mort com a mínim 26 persones, mentre que 72 han resultat ferides, com a resultat dels atacs racistes. Durant tot l'any passat van morir 67 persones per aquest tipus d'agressions. Una altra organització, Bureau of Human Rights de Moscou, xifra en 50.000 el nombre d'skinheads a Rússia.

Pel que fa als tipus de víctimes, no hi ha una classificació oficial, però a grans trets es poden dividir en atacs motivat per l'origen, d'una banda, i atacs motivats per la ideologia. En el primer bloc hi trobem membres de les diverses minories nacionals de Rússia (jueus, gitanos, kabardins, dagestanesos) migrants de països de l'antiga Unió Soviètica (àzeris, uzbeks, tajiks) i persones provinents d'altres parts del món (africans, sud-asiàtics). En el segon apartat hi trobem activistes antifeixistes i fins i tot acadèmics obertament anti-racistes.

Més informació: