Notícia

Sèrbia aposta per la partició de Kosovo entre serbis i albanesos

El ministre serbi per Kosovo ha demanat a l'ONU que aprovi un pla per a la 'separació funcional' de la minoria sèrbia respecte la resta del nou Estat · La proposta ha estat rebutjada pel representant de l'ONU a la regió, però podria servir com a punt de partida per les conversacions entre les parts.

Després d'evidenciar que mai reconeixerà l'Estat de Kosovo, el Govern serbi ha proposat ara d'avançar cap a la partició del país entre la població sèrbia del nord i la resta del territori, on hi viuen albanesos, gitanos, bosnians, gorans, turcs i també serbis. Ahir dimarts, els mitjans serbis es van fer ressò de la proposta que Slobodan Samardžić, el ministre del Govern de Sèrbia per a Kosovo, va presentar a la Missió de les Nacions Unides per a Kosovo (MINUK). Consisteix en una “divisió funcional” entre serbis i albanesos a Kosovo. Segons informa Southeast European Times, un dels punts d'aquesta proposta és que la policia sèrbia de Kosovo obeirà a les autoritats sèrbies locals, sota el comandament de les forces de la MINUK, i no pas a la policia kosovar.

L'ex primer ministre serbi Goran Svilanovic ha assegurat, en declaracions recollides per IPS, que la proposta de Belgrad “obre la qüestió de la separació, però no comporta divisió territorial”, i ha dit que “és una forma de federació no territorial, que podria ser la solució per als problemes del Kosovo”. Larry Rossin, cap de la MINUK, ha respost avui que “les Nacions Unides no cediran a una divisió funcional de Kosovo”. Ara bé, ha admès que el document podria servir de “base per a les conversacions entre Belgrad i la MINUK”.

Després de la declaració d'independència del Kosovo el passat 17 de febrer, el debat sobre l'organització del nou Estat és viu i variat. La postura oficial de Pristina és l'estat multiètnic, i una mostra d'aquesta voluntat és la bandera provisional: la silueta del país amb sis estels, que representen els sis principals grups ètnics que hi habiten. A l'altre extrem hi ha la proposta de fer coincidir les fronteres administratives amb les ètniques. En aquest sentit, el digital B92 ha publicat avui les recomanacions de l'exprimer ministre rus Ievgeni Primakov, que aposta perquè tots els serbis que viuen arreu de Kosovo emigrin al nord del país i aquesta regió s'incorpori a Sèrbia.

 

Més informació: