Notícia

L'estat grec, acusat de no respectar els drets humans de la comunitat turca

El Tribunal Europeu dels Drets Humans sosté que Atenes viola el dret de reunió i d'associació dels turcs que viuen a Tràcia, al nord-est de Grècia · Les autoritats gregues neguen que hi hagui una minoria turca.

Grècia ha violat alguns articles de la Convenció Europea dels Drets Humans en dos casos relacionats amb la comunitat turca que viu a Tràcia, segons ha fet públic el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg. En primer lloc, el Govern grec ha negat el dret de reunió i d'associació impedint la inscripció de l'Associació Cultural de Dones Turques de la Regió de Rodopi, al·legant que el nom fa referència a l'origen turc dels seus integrants. Segons un tribunal grec, la ONG no podia ser inscrita perquè l'única minoria reconeguda a Grècia és la musulmana, i no pas la turca, i dir el contrari podia ser una “amenaça a la societat democràtica”.

Una altra entitat, l'Associació Turca de Xanthi, va ser obligada per la justícia grega a canviar de nom, i més endavant a autodissoldre's, per presentar la minoria musulmana de Tràcia com una “minoria fortament oprimida”. A més d'aquests impediments, que vulneren l'article 11 de la Convenció, el Tribunal d'Estrasburg ha afegit que hi ha hagut una “durada excessiva dels procediments” (fins a 21 anys, en alguns casos).

Els turcs són una de les diverses comunitats minoritàries a Grècia (unes 90.000 persones, segons Minority Rights Group), al costat d'albanesos, valacs, arvanites, macedonis, gitanos i pomaks, principalment. Grècia no reconeix oficialment aquestes minories, sinó que es refereix només a la “minoria musulmana”. De la mateixa manera, la única llengua oficial és el grec.

Més informació: