Notícia

Plaid Cymru reivindica la via de l'autogovern per Gal·les

El partit independentista gal·lès reitera la voluntat de celebrar un referèndum d'independència l'any 2011 · El Plaid Cymru, la segona força de la jove assemblea de Gal·les, governa el país en coalició amb el partit Laborista.

El dinamisme de la política interior del Regne Unit permet imatges curioses, com per exemple que, en menys de deu anys, el país de Gal·les passi de no tenir òrgan legislatiu propi a veure un dels seus polítics davant del Consell d'Europa, defensant “el rol dels països petits a l'escenari europeu”. Elin Jones, ministra d'afers rurals del govern gal·lès, va afirmar aquest cap de setmana, davant dels seus partidaris, que “el lloc just per Gal·les és ser a la taula amb ple dret, amb el nostre ministre d'agricultura assegut entre els ministres de Letònia i Anglaterra”, en declaracions recollides per BBC.

Jones va recordar la seva presència, fa uns dies, a una reunió dels ministres d'agricultura al Consell Europeu, i va declarar que el fet de trobar-hi països de dimensions reduïdes, com Malta, o independents de fa ben poc, com Letònia, va confirmar la seva “fe en la independència”.

A diferència d'Escòcia, les relacions entre els independentistes i els laboristes a Gal·les, que sumen 41 dels 60 escons a l'Assemblea, són cordials. El pacte sota el qual van formar coalició el juny del 2007 comprenia la creació de la All Wales Convention (Convenció Tot Gal·les), per l'establiment d'una agenda que ha de culminar amb la celebració d'un referèndum sobre la transferència de totes les competències legislatives. En cas de guanyar el referèndum, l'Assemblea gal·lesa esdevindria un Parlament de ple dret.

Les eleccions municipals del proper mes de maig seran un bon indicador del nivell d'acceptació que el pacte Plaid-Labour té entre l'electorat gal·lès. En una extensa entrevista a IcWales, el líder dels independentistes, Ieuan Wyn Jones, es declara convençut que el seu partit no rebrà vot de càstig.


Més informació: