Notícia

Europa és el continent amb més conflictes identitaris i d'autogovern

L'Escola de Cultura de Pau ha publicat 'Alerta 2008!' i 'Anuari de processos de pau', dos documents que glossen l'estat dels conflictes al món durant l'any passat · També assenyala vuit oportunitats de pau que podrien consumar-se al llarg del 2008.

L'autogovern i els conflictes d'identitat són encara els punts calents de la conflictivitat al continent europeu, en contraposició a d'altres qüestions com les lluites per accedir al poder o el control sobre els recursos. Segons es desprèn dels dos documents presentats avui per l'Escola de Cultura de Pau (ECP), Alerta 2008! [pdf] i Anuari 2008 de processos de pau [pdf], Europa viu al seu territori onze d'un total de cent situacions de conflicte que aquest centre ha comptat a tot el món, entre conflictes armats (30) i tensions (70).

Europa, lluny de les xifres de conflictivitat que registren continents com Àfrica o Àsia, té la particularitat de concentrar un tipus molt concret de conflicte relacionat amb la sobirania i el reconeixement de les identitats. Dins de la categoria de conflictes armats, l'ECP cita Rússia i Txetxènia, d'una banda, on recorda que s'hi està produint un fenomen de regionalització de la violència cap a les repúbliques veïnes i destaca les crítiques que grups a favor dels drets humans han fet contra l'administració txetxena pro-Kremlin. L'altre conflicte armat destacat és el que enfronta el Govern turc contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que ha viscut una escalada durant el període analitzat degut a l'ofensiva de l'exèrcit de Turquia, avalada pel seu Parlament.

D'altra banda, en el capítol de les tensions, la llista puja fins a nou casos, repartits entre el Caucas (Alt Karabakh, Abkhàzia, Ossètia del Sud i les repúbliques del Caucas Nord), els Balcans (Kosovo i Sèrbia, Macedònia), Xipre, Bielorússia i Transnístria.

De tots els anteriors, cinc escenaris europeus han encarat durant el darrer any el repte d'un procés de pau definitiu: Armènia i Azerbaidjan (respecte l'Alt Karabakh), Xipre, Geòrgia (respecte Abkhàzia i Ossètia del Sud), Kosovo i Turquia (respecte el PKK).

Finalment, Irlanda del Nord és la representant europea a la llista més esperançadora: "processos de pau finalitzats durant l'últim any". En aquest sentit, ECP subratlla les concessions fetes pels dos bàndols per avançar cap a la resolució del conflicte.

Un termòmetre global i una perspectiva de futur
Com és obvi, l'abast dels treballs presentats per l'ECP és molt més ampli del que aquí es ressenya. Els dos documents ofereixen informació extensiva sobre els conflictes classificats per regions: Àfrica, Àsia, Amèrica, Europa i Pròxim Orient; i també per temes: conflictes armats, processos de pau, rehabilitació postbèl·lica, crisis humanitàries, desarmament i drets humans i justícia, i perspectiva de gènere. Una de les conclusions globals, és que a tres de cada quatre casos de conflicte hi ha espais de negociació oberts.

D'altra banda, Alerta 2008! acaba assenyalant vuit "oportunitats de pau per al 2008", és a dir, situacions de conflicte la superació dels quals podria tenir lloc al llarg d'aquest any. És el cas de de tres conflictes africans i tres d'asiàtics, i de dos afers més generals: la probable signatura del tractat internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió, d'una banda, i l'impacte que la històrica Declaració de les NU sobre els pobles indígenes pugui tenir sobre la resolució de conflictes.

Més informació: