Notícia

Pas simbòlic cap a la reunificació de Nicòsia

La capital de Xipre s'ha despertat avui amb l'obertura del carrer Ledra, que representava la divisió entre la part turca i la grega de la ciutat · Aquesta acció s'emmarca en el procés de represa de converses, sota els auspicis de l'ONU.

Nicòsia, capital de Xipre i potser la darrera ciutat dividida del continent europeu, ha avançat avui una mica més cap a la seva reunificació amb l'obertura del carrer Ledra, una via que uneix el nord de la ciutat, de majoria turca, amb el sud, predominantment grec. Des de l'any 1974, quan les tropes turques van envair la meitat nord de l'illa, un tram d'aquest carrer era tancat al pas i considerat terra de ningú, amb tropes turques i gregues vigilant-ne les entrades.

Aquest esdeveniment enllaça amb un pas previ fet l'any passat, quan el govern del grec Tassos Papadopoulos va aprovar l'enderrocament del mur que passava per aquest carrer, però no en va permetre l'obertura total. Amb el canvi de govern recent, que ha portat Demetris Christofias al capdavant de l'executiu, s'ha accelerat el procés d'entesa entre les dues parts, amb la represa de les converses, i ara l'obertura de Ledra, com a primeres conseqüències tangibles.

Precisament aquesta setmana el sots-secretari general de les Nacions Unides, B. Lynn Pascoe, s'ha començat a reunir a Nicòsia amb Christofias, d'una banda, i amb el líder turco-xiprionta, Mehmet Alí Talat, de l'altra. Tot i no conèixer-se encara els acords presos durant la negociació, Lynn Pascoe ja ha declarat que el seu optimisme sobre la resolució del conflicte, i ha destacat la “bona predisposició” que hi ha per a resoldre aquesta qüestió.

La Força de Manteniment de la Pau de l'ONU a Xipre (UNFICYP, en anglès) va publicar una enquesta l'any passat segons la qual una àmplia majoria a cadascuna de les dues comunitats apostava per una solució federal al conflicte de Xipre

Més informació: