Notícia

L'OSCE demana als governs que actuïn contra la discriminació envers els gitanos

Aprofitant la celebració del dia internacional gitano, l'organització europea ha recordat que aquesta comunitat encara pateix discriminació a tots els nivells i a tots els països.

El poble gitano, la minoria més estesa del continent europeu, segueix vivint separat respecte la resta de societat, enfrontant-se a discriminació en educació, treball, habitatge, sanitat i altres serveis públics. Ho ha dit el director de l'Oficina per a Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE, Christian Strohal, aprofitant que demà, 8 d'abril, és el dia internacional del poble gitano. Strohal ha fet una crida als governs estatals i locals per a "intensificar esforços per erradicar la discriminació dels gitanos i assegurar la seva plena participació a la societat."

L'any 2003 l'Organització per la Seguretat i al Cooperació a Europa (OSCE) va adoptar el Pla d'Acció segons el qual els estats membres es comprometien a lluitar contra la discriminació i el racisme que les comunitats gitanes d'arreu d'Europa han viscut històricament. Cinc anys després, diu Strohal, aquestes comunitats “segueixen enfrontant-se a reptes enormes a l'hora de realitzar els seus drets com a ciutadans iguals”. El proper mes de juliol els estats de l'OSCE es tornaran a reunir per revisar i actualitzar l'anomenat Pla d'Acció.

Grup de pressió a Europa
Ahir es va presentar a Brussel·les la European Roma Policy Coalition (ERPC, Coalició per una Política pels Gitanos Europeus), que pretén pressionar la Unió Europea perquè actuï contra la discriminació cap al poble gitano. La formen vuit ONGs, entre les quals n'hi ha d'internacionals i generalistes, com Amnistia Internacional o Minority Rights Group, i d'altres de regionals o centrades en la qüestió gitana: European Roma Information Office o European Roma Rights Centre (ERRC). Aquesta coalició va presentar un document [pdf] explicant quins són els passos que ha fet la UE i, sobretot, quins hauria de fer a partir d'ara.


Més informació: