Notícia

El cas de Murat Gasaiev, un ingúix que Rússia reclama a la justícia espanyola, qüestiona el dret d'asil

Diverses organitzacions pels drets humans han demanat formalment a l'Estat espanyol que apliqui el dret d'asil a Murat Gasaiev, a qui el Govern rus acusa d'haver participat en actes terroristes · Amnistia Internacional ja va alertar del perill que corria Gasaiev en cas de ser extradit a Rússia.

L'any 2005 Murat Gasaev, un ciutadà ingúix -o txetxè, segons les fonts-, va fugir de la Federació Russa i va cercar asil a l'Estat espanyol. La resposta de l'Estat va ser demanar informació a les autoritats russes, que van contestar que es tractava d'un terrorista que havia atacat edificis governamentals a Ingúixia. La policia espanyola el va detenir l'any 2006.

Des de llavors, algunes ONG txetxenes, com el Comitè Txetxè de Salvació Nacional (CTxSN), i el Comitè d'Assumptes sobre Migrants Forçats, han estat demanant al govern espanyol que concedeixi l'asil polític a Gasaiev i que no l'extradeixi a Rússia. Si això passés, ha alertat el director del CTxSN, Ruslan Badalov, podria suposar “una dolorosa mort en cambres de tortura” pel pres.

El mes de febrer passat Amnistia Internacional va fer una petició de signatures digitals per enviar al president del Govern espanyol i al ministre de justícia, assegurant que “no s'han d'acceptar les 'garanties democràtiques' de Rússia en el cas Gasaiev”, i va dir també que el pres corre el risc de patir maltractament i ser sotmès a un judici sense garanties.

La història de Gasaev ha estat recollida per Osservatorio Caucaso, que fa uns dies en va publicar un extens article en el que explicava com una denúncia sota tortura d'un detingut va fer sortir el seu nom, que des de llavors va quedar relacionat amb els atacs armats a Ingúixia.

Diversos especialistes denuncien des de fa temps el deteriorament de la democràcia a la república d'Ingúixia, on sistemàticament es persegueixen els moviments opositors al govern pro-rus, altament corrupte, mentre que, d'altra banda, un creixent radicalisme islàmic amenaça amb un contagi de la inestabilitat política de la veïna Txetxènia.

Més informació: