Notícia

Els uigurs recorden que el Tibet no és l'únic poble perseguit a la República de Xina

El Govern xinès ha detingut en territori uigur a desenes de persones, acusades de preparar atemptats terroristes de cara als Jocs Olímpics d'aquest estiu · Diverses organitzacions ja van demanar el mes passat una investigació independent sobre aquestes acusacions, que creuen que Pequín podria estar exagerant.

Mentre totes les mirades cauen sobre les protestes del poble tibetà i les seves mostres de suport, altres pobles de la República Popular de Xina malden per fer sentir la seva veu i donar a conèixer la seva situació. És el cas dels uigurs, que durant la darrera setmana han denunciat un augment de la pressió de les autoritats xineses sota el pretext d'una amenaça terrorista.

China Daily ha publicat avui que durant les últimes setmanes s'han detingut fins a 45 presumptes terroristes que formaven part de dues organitzacions diferents, però les dues amb base al Turquestan Oriental (la regió habitada per uigurs, que rep el nom oficial de Xinjiang, “nou territori”, en xinès). Segons han dit fonts policials, aquests grups pretenien segrestar atletes estrangers i perpetrar atemptats suïcides. Suposadament, els detinguts tenien explosius i textos sobre com començar una guerra santa.

Si bé hi ha com a mínim un grup terrorista de la zona llistat per les NU, el Moviment Islàmic del Turquestan Oriental, diverses organitzacions han manifestat la sospita que Pequín podria estar exagerant l'amenaça terrorista d'arrel islàmica per tal de justificar un major control sobre els uigurs. El Congrés Mundial d'Uigurs a Austràlia , per exemple, assegura que aquest fet ha estat un “intent de distracció per treure pressió a Xina a causa del que està passant al Tibet”. The Guardian, d'altra banda, recull les declaracions de Nicholas Bequelin, de Human Rights Watch, que mostra així els seus dubtes: “el problema és que com que Xina ha fet unes denúncies tan extravagants respecte el terrorisme a Xinjiang, i com que la seva definició de terrorisme inclou dissidència pacífica i protesta, ha esdevingut impossible d'esbrinar amb certesa aquest tipus de denúncies”.

Més informació: