Notícia

Cinc anys de conflicte a Darfur

El Dia Global per Darfur, celebrat aquest diumenge, ha posat l'èmfasi en els infants, el grup que més directament pateix les conseqüències de la guerra · El Regne Unit podria acollir una nova ronda de converses de pau.

Cinc anys després de l'inici del conflicte armat entre l'exèrcit del Sudan i les milícies janjawids, d'una banda, i grups rebels opositors, de l'altra, algunes ONG internacionals han convocat el Dia Global per Darfur, durant el qual han destacat la vulnerabilitat dels infants del Darfur. La població viu amenaçada pels diversos fronts de violència, en un conflicte que amb el temps ha passat de ser polític a interètnic, amb el resultat de centenars de milers de morts i desplaçats i refugiats.

A finals de 2007 una força conjunta de manteniment de la pau de les Nacions Unides i la Unió Africana (UNAMID) va ser mobilitzada sobre el terreny, però segons denuncia Amnistia Internacional, això no ha fet disminuir el nombre d'atacs que sofreix la població. També han organitzat actes de protesta Human Rights Watch [lloc] i la Save Darfur Coalition [lloc].

Cap de les mesures preses fins ara per la comunitat internacional ha reeixit en millorar la situació del poble de Darfur. El primer ministre del Regne Unit, Gordon Brown, ha fet aquest cap de setmana una crida a les parts en conflicte per a tirar endavant un alto el foc i reprendre les converses de pau.

El conflicte entre Darfur i el Sudan va començar l'any 2003, quan alguns grups rebels, com l'Exèrcit d'Alliberament del Poble Sudanès, es van armar i es van revoltar contra el Govern amb la intenció d'acabar amb la marginalització a què el Khartum havia sotmès la regió. Els rebels van aglutinar diverses ètnies, principalment la Fur, la Zaghawa i la Massaleit, mentre que el Govern va reaccionar amb les seves forces armades i amb l'enfortiment d'una milícia àrab, els janjawids. De llavors ençà, el nombre de víctimes mortals i desplaçats derivats del conflicte no ha parat de crèixer, fins al punt que el Govern dels Estats Units defineix aquest conflicte com un genocidi.

Més informació: