Notícia

La coalició de centre-dreta retorna al capdavant del consell regional del Friül

Renzo Tondo, del partit Popolo della Libertà, ha estat el vencedor de les eleccions regionals al Friül, que s'han celebrat juntament amb les generals italianes · També hi ha hagut canvis a la província i a la ciutat d'Udine · Oferim una entrevista a Ferruccio Clavora, un friulès de la comunitat eslovena.

El Friül ha celebrat aquest cap de setmana les eleccions al Consell Regional, a més de les generals italianes. El resultat ha estat un canvi de Govern, que ha portat el fins ara president, Riccardo Illy, i la seva coalició d'esquerres, de nou a l'oposició. Renzo Tondo, el candidat de la coalició de centre-dreta liderada per il Popolo della Libertà (PdL), serà el proper president amb el suport destacat de la Lega Nord.

PdL, el partit de Tondo, s'ha imposat clarament amb 21 escons al seu rival, el Partito Democratico, que n'ha obtingut 15. La tercera força més votada ha estat la Lega Nord, amb 8 escons. Tondo és considerat un polític sensible amb el fet identitari friulès [bloc del candidat i apunt on parla de les nacions sense estat].

D'altra banda, la província d'Udine, una de les tres que formen la Regió administrativa del Friül-Venècia Júlia, també celebrava eleccions: Pietro Fontanini, de la coalició de centre-dreta, substitueix Marzio Strassoldo, de Forza Italia, que pateix una derrota estrepitosa en obtenir menys del 2% dels vots i cap representant provincial. En canvi, la coalició guanyadora n'obté 18, i l'esquerra 11.

Finalment, la ciutat d'Udine, capital del Friül, ha celebrat també eleccions municipals, però allà hi caldrà una segona volta per a determinar-ne el guanyador.

Pel que fa a les eleccions a la Cambra i el Senat italians, els friülesos han donat la victòria a la coalició de Silvio Berlusconi, que ha obtingut set diputats, mentre que la coalició d'esquerres liderada per Walter Veltroni n'ha obtingut cinc. La Unione di Centro ha guanyat un escó.

Més informació: