Notícia

Continua l'enfrontament entre Geòrgia i Rússia sobre les repúbliques autoproclamades

Mica en mica, Moscou s'acosta a Abkhàzia i Ossètia del Sud amb acords econòmics favorables i l'obertura de relacions diplomàtiques · Tbilisi ja ha reaccionat mobilitzant tropes cap a la frontera amb Abkhàzia i demanant a la comunitat internacional que freni les polítiques russes que “violen la sobirania georgiana”.

El conflicte que enfronta Geòrgia i la Federació Russa sobre les dues repúbliques autoproclamades de l'Estat georgià, Abkhàzia i Ossètia del Sud, està entrant durant les darreres setmanes en una espiral d'acció-reacció que tensa les relacions diplomàtiques al Caucas del sud. De fet, l'estratègia de Moscou de debilitar un dels seus adversaris a la regió a través d'intervenir a les seves disputes territorials no és nova. Tanmateix, darrerament Rússia ha anat un pas més enllà i ha anunciat que tindrà acords comercials amb les repúbliques independents de facto i, a més, hi establirà “enllaços legals.” El ministre d'exteriors rus ha argumentat que aquestes accions es fan per “protegir” els ciutadans abkhazos i ossetes, una part dels quals són d'origen rus.

El Govern georgià ha vist en aquest comportament un atac a la seva integritat territorial, i per això ha exigit a Rússia que renunciï a aquestes mesures i ha demanat a la comunitat internacional, i específicament a l'OTAN, les Nacions Unides i la Unió Europea, que pressionin a la Federació perquè canviï d'actitud.

D'altra banda, el diari Russia Today diu que Geòrgia, paral·lelament a les reaccions diplomàtiques, ha començat a mobilitzar tropes cap a la frontera amb Abkhàzia.

La Federació Russa ha explicitat la seva simpatia cap a les repúbliques autoproclamades de l'Estat georgià especialment després de la independència de Kosovo, a la qual el Kremlin s'oposava frontalment. Tanmateix, és poc probable que aposti clarament per la opció de la independència d'Abkhàzia i Ossètia del sud, entre d'altres motius perquè no gaire lluny de la regió, al Caucas del nord, l'Estat rus batalla diàriament amb les diverses repúbliques que pretenen deixar de formar part de la Federació, com Txetxènia i Ingúixia.

Més informació: