Notícia

Els pobles indígenes del Paraguai, més aprop del reconeixement amb la victòria de Lugo

La candidatura del bisbe ha acabat amb 61 anys de govern de la dreta · Un dels principals suports de Lugo és el partit Tekojoja, que presenta una indígena a la llista del senat.

Tot indica que la victòria de Fernando Lugo a les eleccions presidencials del Paraguai obrirà la porta al reconeixement dels pobles indígenes del país, un procés que sembla que sembla no tenir aturador a l'Amèrica Llatina d'avui, i que té el seu màxim exponent en el govern indigenista d'Evo Morales, a Bolívia.

Si bé Lugo no prové de cap grup indígena -va ser bisbe d'un dels departaments del Paraguai entre 1994 i 2005-, la seva llista ha gaudit del suport de partits de tendències molt diferents, entre les quals hi destaca el Moviment Popular Tekojoja ("viure en igualtat", en guaraní), que es declara socialista i que aglutina "moviments socials, pagesos, indígenes, joves, dones [...] i tots els afectats pel model econòmic vigent", segons explica el seu programa.

A les eleccions a la cambra alta, Tekojoja ha presentat, en segona posició, a una líder indigenista, Margarita Mbyvângi, del poble aché. A la mateixa llista, però en posició de suplent, s'hi presenta un altre representant indígena, en aquest cas del poble guaraní.

La presència de Mbyvângi al Senat, a hores d'ara ja pràcticament garantida -encara no ha acabat el recompte de vots- es tracta d'un fet sense precedents. Ella mateixa declarava a IPS: "el govern s'ha oblidat de nosaltres", i afegia que la seva candidatura és una "oportunitat molt important per ajudar a les comunitats indígenes paraguaianes".

85.674 indígenes viuen al Paraguai segons el darrer cens [pdf], xifra que equival aproximadament a l'1'6 per cent de la població. Una de les lluites d'aquestes comunitats és per la propietat de la terra, ja que moltes ni tan sols tenen assentaments legals i definitius. Des del Senat, aquesta serà una de les primeres coses que Mbyvângi mirarà de canviar, amb una reforma agrària integral per equilibrar la situació "en aquest país, on hi ha una distribució escandalosa en la tinença de la terra".

Més informació: