Notícia

Reneix amb força el moviment per l'oficialitat de les altres llengües a França

Un grup d'associacions en defensa de les llengües minoritzades han presentat un manifest reivindicatiu · El 7 de maig l'Assemblea francesa acollirà un debat sobre aquesta qüestió.

Sembla que alguna cosa es mou a l'Estat francès pel que fa al reconeixement de la seva àmplia diversitat lingüística, fins ara ignorada -quan no perseguida. Si fa uns mesos el reconeixement oficial del català a la Catalunya Nord va provocar una petita reacció en cadena als altres territoris amb llengua pròpia, sembla que ara podria donar-se un pas encara més important per poder canviar, algun dia, l'article 2 de la Constitució francesa, aquell que diu que el francès és la llengua de la República.

Un grup de nou federacions d'entitats culturals va presentar ahir dilluns el manifest “Per un estatut de les llengües regionals de França”, que té com a principal objectiu posar sobre la taula el debat de l'estatus legal de les llengües minoritzades, un debat que històricament la classe política de l'Hexàgon ha evitat.

Les principals reclamacions d'aquest manifest són: assegurar, per exemple, la cooficialitat de les llengües als seus territoris; afavorir-ne la presència a la cultura i als mitjans de comunicació, tant públics com privats; donar l'opció de fer l'ensenyament en la llengua pròpia; i, en definitiva, adoptar un dispositiu legislatiu per aquests llengües i aplicar unes polítiques lingüístiques voluntaristes -fins ara inexistents.

Els signants d'aquest manifest [pdf] són grups d'entitats que representen amplis sectors de la cultura i la defensa de la llengua en cadascun dels territoris i nacions sense estat (vegeu a Entitats signants). A més del manifest, aquestes entitats han enviat una carta [pdf] al president de la República, Nicolas Sarkozy, on l'informen de la creació de la plataforma d'entitats i la redacció del manifest.

Tot plegat és un pas important per arribar amb força al debat sobre la situació de les “llengües regionals” que el dia 7 de maig tindrà lloc a l'Assemblea francesa. Per iniciativa del vicepresident de la cambra, el bretó Marc Le Fur, aquesta qüestió ha entrat per primer cop a la història a l'ordre del dia de la sessió.

França mai s'ha mostrat partidària de reconèixer la seva diversitat lingüística. Si bé ha signat la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, mai l'ha arribat a ratificar, amb la qual cosa les llengües minoritzades no gaudeixen de cap mena de protecció legal.

Entitats signants:

Més informació: