Notícia

RASD: 'La independència del poble sahrauí és irreversible'

Tant representants polítics del Sàhara Occidental com altres líders africans critiquen l'enviat especial de l'ONU que va dir que la independència és 'poc realista' · Les converses al Consell de Seguretat sobre el conflicte continuen encallades.

Dir que la independència del Sàhara Occidental és poc realista és “una punyalada a l'esquena a tots els esforços de les Nacions Unides per a trobar una solució pacífica al conflicte”. Així és com Mohamed Abdelaziz, president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) ha qualificat les paraules de Peter Van Walsum, enviat especial de l'ONU a la zona. També ha contestat Mohamed Salem Ould Salek, el ministre d'afers exteriors, qui ha dit que la independència del poble sahrauí "és irreversible".

Però els responsables del govern no reconegut sahrauí no han estat els únics a manifestar la seva indignació per les paraules de Van Walsum. L'ambaixador sud-africà a l'ONU i president de torn del Consell de Seguretat, Dumisani Kumalo, va declarar que hi ha una contradicció entre l'enviat especial i el secretari general Ban Ki-moon, partidari declarat de les negociacions entre Marroc i el Front Polisario. Precisament, el 16 d'abril passat, va publicar un comunicat oficial lamentant l'actual situació de paràlisi de les negociacions.

Mohamed Abdelaziz ha reiterat la voluntat del Front Polisario, el principal actor polític sahrauí, a "continuar el diàleg sota els auspicis de les Nacions Unides des de juny del 2007 per arribar a una solució política i pacífica al conflicte, basada en el dret d'autodeterminació dels sahrauís", segons publica el diari Gara.

Algèria, aliada regional de la RASD, ja va declarar fa dos anys Van Walsum persona no grata a Alger i a Tinduf, on hi ha els camps de refugiats sahrauís. Aquesta vegada, els diaris algerians també han respost al diplomàtic. El Servei de Premsa del Sàhara, l'agència de notícies oficial de la RASD, recull algunes aquestes reaccions, la majoria de les quals consideren que Van Walsum s'ha desqualificat com a mediador en posicionar-se tan clarament contra l'autodeterminació del Sàhara.

Imatge: Mohamed Abdelaziz, president de la RASD. 

Més informació: