Notícia

Sèrbia desafia la comunitat internacional i celebrarà eleccions a Kosovo

Crisis Group aconsella a la Unió Europea no posicionar-se públicament pels partits pro-occidentals, per evitar interferències en les votacions · Espanya vol liderar un 'lobby' favorable a que Sèrbia signi els acords d'associació a la UE.

Sèrbia celebrarà les seves eleccions parlamentàries i municipals del proper 11 de maig també a les zones de Kosovo habitades per serbis, ignorant així la sobirania del nou Estat i les reticències de la comunitat internacional que va ser favorable a la independència. Belgrad, que ja va anunciar que mai reconeixeria Kosovo, no ha escoltat les reticències manifestades pels governs nord-americà i britànic, pel Parlament Europeu, i per les Nacions Unides, entre d'altres. Algunes fonts de la UNMIK (Missió de les Nacions Unides per a Kosovo) han assegurat que aquestes eleccions podrien ser una violació de la resolució 1244 del Consell de Seguretat, a la qual cosa el ministre serbi per Kosovo ha respòs al cap de la missió, Joachim Ruecker, que l'11 de maig “tanqui els ulls, com ja va fer el 17 de febrer”, en referència a la data de la independència unilateral de Kosovo.

Precisament de cara a aquestes eleccions, l'International Crisis Group (ICG) ha publicat un informe aconsellant a la comunitat internacional de no manifestar cap mena de preferència pels partits de caire pro-occidental, tement que això pugui interferir en els resultats i afavorir precisament els partits més recelosos respecte a un eventual procés d'integració a la Unió Europea. L'ICG tem que una victòria del nacionalista Partit Radical Serbi pugui aturar aquest procés i portar a una fase de violència respecte la qüestió de Kosovo.

Sabine Fraser, una de les directives del Crisis Group, ha posat èmfasi en la necessitat d'aturar el joc dels Acords d'Associació i Estabilització (AAE), un mecanisme per establir la relació entre la Unió Europea i els països que volen integrar-s'hi: “cal que els líders de la UE no intentin amansir les forces nacionalistes oferint-los un AAE abans que Sèrbia reuneix la condició indispensable per a fer-ho: plena cooperació amb el tribunal de la Haia”.

Malgrat tot, els mitjans serbis explicaven ahir que el Govern espanyol mirarà d'actuar com a “lobby” per afavorir precisament aquests acords amb Sèrbia. Segons B92, el ministre d'exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, desitja que Sèrbia signi l'acord “com abans millor”, perquè això garantiria “estabilitat, pau i prosperitat” a la regió. El Govern espanyol s'han negat des del principi a reconèixer la independència de Kosovo.

Més informació: