Notícia

Arrenca l'Ar Redadeg, la cursa popular per la llengua bretona

És un esdeveniment reivindicatiu que recorrerà els cinc departaments de la Bretanya històrica · El punt final de la cursa, el 3 de maig, coincidirà amb l'aniversari de la primera Diwan, les escoles en bretó · Parteix d'experiències similars al País Basc i als Països Catalans.

Aquesta matinada, a les 23.59, surt de Naoned (Nantes) la primera Ar Redadeg (“la cursa”, en bretó), que durant tres dies recorrerà fins a 600 quilòmetres al llarg del tot territori per reivindicar l'ús del bretó, una llengua cèltica que, com les altres llengües minoritzades a l'Estat francès, està lluny de ser reconeguda i plenament normalitzada. 

La iniciativa té els precedents en la Korrika, una experiència molt similar que des de fa 25 anys es fa a tot el País Basc, i també al Correllengua, als Països Catalans. Aquesta primera edició d'Ar Redadeg està especialment dedicada a les escoles Diwan, les escoles associatives i gratuïtes que fan l'ensenyament en bretó. Enguany se celebra el trentè aniversari del naixement de la primera Diwan a Lambaol-Gwitalmeze (Penn-ar-Bed, Finistère). Els beneficis de la cursa, que pretén ser anual a partir d'ara, aniran destinats a la federació d'escoles bretones.

Més informació: