Notícia

Bèlgica, encallada de nou amb la reforma estatal

La circumscripció electoral de Brussel·les-Halle-Vilvorde segueix essent la poma de la discòrdia · Dimecres vinent se n'ha de decidir l'estatus final, en un debat clau per a l'estabilitat del Govern d'Yves Leterme.

El març passat el flamenc Yves Leterme va assumir el càrrec de primer ministre de Bèlgica, nou llargs mesos després de les eleccions generals. De llavors ençà, alguns passos han permès que la situació de bloqueig millorés lleugerament. Tanmateix, la separació total entre comunitats lingüístiques és encara ben present i, en alguns casos, lluny de trobar una solució.

Quan encara no s'ha discutit el segon paquet de mesures per a la reforma de l'Estat federal belga, que conté alguns dels elements més controvertits, com el finançament i la transferència de competències, la discussió sobre un afer molt més específic, el futur de la circumscripció electoral Brussel·les-Halle-Vilvorde, fa perillar de nou la fràgil coalició governamental.

Els habitants dels municipis de les afores de Brussel·les que pertanyen a aquesta circumscripció són els únics de la regió de Flandes que poden votar tant a partits neerlandòfons com francòfons. Els partits flamencs volen dividir la circumscripció, de manera que només Brussel·les sigui bilingüe, mentre que als municipis de Halle-Vilvorde s'hi puguin votar només partits flamencs, igual com passa a la resta de la regió de Flandes (mentre que a la regió valona, a la inversa, només es poden votar partits francòfons).

La tardor passada, de fet, els partits flamencs ja van votar al parlament belga a favor de la escissió, però en senyal de protesta els partits valons van boicotejar la votació, i la discussió va ser posposada. Probablement, però la sessió del dia 8 de maig serà definitiva a l'hora de veure fins a quin punt és possible l'entesa entre els dos blocs, com a mostra, potser, de les discussions, encara més espinoses, que vindran després.

Més informació:




[[FitxaValonia]]