Notícia

L'SNP, 'encantat' amb la proposta de referèndum del Partit Laborista

La líder dels unionistes no només aposta ara per celebrar una consulta sobre la independència, sinó que vol fer-la d'aquí dotze mesos, amb la intenció d'aturar la tendència a l'alça de la opció independentista · Les darreres enquestes registren un increment del suport a l'SNP, l'actual partit de govern i favorable a l'autodeterminació d'Escòcia.

Els esdeveniments se succeeixen amb rapidesa a Escòcia, fins al punt que en un període de deu anys el país podria passar de no tenir ni tan sols parlament propi a ser un Estat independent. La darrera notícia ha estat el canvi de direcció del principal partit de l'oposició, el Partit Laborista, unionista convençut, que com a estratègia de desgast de l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) apostarà a partir d'ara per celebrar un referèndum d'autodeterminació, tot fent campanya pel no.

La nova estratègia dels laboristes, amb Wendy Alexander al capdavant, és impedir que la creixent popularitat de l'SNP, el partit de govern, faci decantar una majoria favorable cap a la independència.

Si bé el canvi de posició dels laboristes ha estat tot un esdeveniment a Escòcia, Daily Recordha publicat avui que l'estratègia ja feia temps que estava estudiada. Segons el diari, un document intern del partit deia que cal evitar que l'SNP “s'aprofiti de tres anys i mig de debat constitucional mentre s'estableix com un partit creïble i de Govern”. Aquesta és la raó per la que Alexander hagi apostat no només pel referèndum, sinó per fer-lo com més aviat millor: d'aquí a dotze mesos.

Els independentistes ja han dit que estan “encantats” amb la proposta, si bé tot indica que miraran de mantenir el seu calendari i apostar per celebrar el referèndum l'any 2010. De fet, tenen les enquestes a favor: la darrera, coincidint amb el primer aniversari de l'SNP al Govern, donava al partit d'Alex Salmond fins un 45% de suport al Parlament de Holyrood, uns 14 punts per sobre dels laboristes.

Dubtes sobre l'estratègia
La postura del Partit Laborista, el segon partit del parlament escocès, havia estat sempre d'evitar parlar de referèndums, si bé alguns dels seus polítics han estat sovint temptats per la possibilitat de recolzar una consulta si el “no” a la independència estigués garantit. Mai fins ara, però, els laboristes escocesos hi havien apostat tan clarament. Caldrà veure si el fet d'haver escollit un dels millors moments de l'SNP per dur a terme aquesta estratègia provocarà divisions dins del partit. L'Scotsmancita el cas d'alguns parlamentaris laboristes a Westminster, expressant la seva sorpresa per l'anunci d'Alexander, en un cas, i acusant-la d'estar “malament del cap”, en un altre.

Imatge: Alex Salmond (SNP), primer ministre d'Escòcia, i Wendy Alexander, líder del Partit Laborista.

Més informació:



Més informació a la fitxa d'Escòcia.