Notícia

Escola Valenciana defensa que l'educació en català garanteix la integració de les persones immigrades

L'entitat ha presentat la campanya 'Matricula en futur, matricula en valencià', amb la qual encoratgen als ciutadans valencians a escollir la línia d'immersió lingüística en català com a garantia d'un bon domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà · Culpen el govern del Partit Popular del fet que fins a 70.000 alumnes no han pogut seguir els estudis en català a secundària.

“Matriculeaza-te in valenciana”: en romanès, “matricula en valencià”. Així és com Escola Valenciana (EV), l'entitat que agrupa la majoria d'associacions en defensa de l'educació en la llengua pròpia del País Valencià, anima tota la societat a inscriure els seus fills en la línia en llengua valenciana a les escoles públiques. Ho fa amb un ull mirant a les comunitats de persones immigrades, per això l'eslògan de la campanya -Matricula en futur, matricula en valencià- està escrit també en castellà, anglès, àrab i romanès.

Amb aquesta nova campanya, EV vol sensibilitzar els ciutadans de la importància de donar suport a l'educació en valencià, i per fer-ho s'ha ajudat de tres cares conegudes: el futbolista Andreu Palop, el motociclista Hèctor Faubel i la periodista Núria Roca, tots catalanoparlants. Així, pretén apujar les estadístiques, que actualment situen en prop d'un 25% el percentatge d'alumnes que estudien en català durant l'educació primària.

El president de l'entitat, Diego Gómez, ha aprofitat la presentació de la campanya per denunciar que, “per culpa de la planificació deficient” del Govern valencià, enguany vora 70.000 alumnes s'han quedat sense poder continuar estudiant en català en passar de primària a secundària.

Per això, Gómez ha volgut destacar els avantatges de fer l'educació en la llengua pròpia del país: “educació de qualitat, millor atenció a l’alumne, major comprensió d’altres idiomes, compromís amb la cultura i més possibilitats de futur.” I les línies en valencià són, segons EV, "les úniques que garanteixen una correcta integració" en la cultura pròpia del País Valencià.

El sistema educatiu valencià
Avui dia al País Valencià es pot escollir entre diverses línies d'ensenyament, sempre que hi hagi professorat preparat per impartir-ho. En primer lloc, el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) el cursen aquells alumnes que tenen el català com a llengua materna, de manera que tot l'ensenyament és en valencià, excepte les assignatures de llengua castellana.

En segon lloc, hi ha el Programa d'Immersió Lingüística (PIL), que també fa l'educació en català però que s'orienta als alumnes que tenen una llengua materna diferent i que, per tant, quan arriben a l'escola no coneixen el català.

Finalment, dins el Programa d'Incorporació Progressiva s'imparteix les assignatures en castellà, mentre que el valencià s'incorpora més a poc a poc. En general, aquesta opció ofereix unes garanties desiguals per dominar la llengua, ja que depèn força de la voluntat del professorat a l'hora de donar a conèixer el valencià.

D'altra banda, a les comarques castellanoparlants del País Valencià, a l'oest del país, l'educació és en llengua castellana, tot i que els pares poden demanar algun dels programes bilingües.

En la presentació de la campanya, Escola Valenciana ha explicat que, segons l'IVAQE (Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa), la comunitat educativa i les universitats, "els programes d’educació bilingüe òptims són els d’Ensenyament en Valencià i els d’Immersió lingüística."

Més informació: