Notícia

La UE avala la capacitat d'Euskadi de tenir una fiscalitat diferent a l'espanyola

Partits polítics i patronals han expressat la seva satisfacció per l'opinió del Tribunal de Justícia europeu, que podria 'blindar' les normes tributàries basques · La sentència es basa en l'experiència anterior de les illes Açores, que té un sistema fiscal diferent del portuguès.

L'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Juliane Kokott, s'ha pronunciat avui sobre el sistema fiscal d'Euskadi i n'ha avalat l'autonomia respecte l'espanyol. Kokott ha dit que Euskadi compleix tots els requisits per poder decidir de manera autònoma sobre les qüestions que afecten la seva fiscalitat, gràcies en bona mesura al seu ampli concert econòmic.

Si bé l'opinió de l'advocada general no és vinculant sobre la sentència final del TUE, sí que és molt influent, per això diverses patronals basques ja han expressat la seva confiança que les conclusions de Kokott seran recollides completament per la sentència.

Gararecull les declaracions de dos diputats generals bascos, José Luis Bilbao i Markel Olano, que consideren que aquestes conclusions són “un primer pas cap al blindatge europeu de les normes tributàries basques”.

Aquest cas es remunta a l'any 2006, quan el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va demanar al TUE que es pronunciés sobre les competències de la comunitat autònoma en el terreny de la fiscalitat. L'opinió de l'advocada general és que no només Euskadi té plenes competències sobre la fiscalitat, sinó que a més a més la justícia basca té potestat per decidir si uns determinats avantatges fiscals a empreses concretes són legals o no, informa el diari Avui.

Imatge: Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Més informació:

 

Més informació a la fitxa del País Basc.