Notícia

Un relator de l'ONU demana a l'Estat espanyol que aclareixi la seva definició de terrorisme

Martin Scheinin, relator sobre la protecció dels drets humans en la lluita contra el terrorisme, fa una crida a l'eradicació del règim d'incomunicació per als presos, i mostra la seva preocupació per la manca d'investigacions “independents i ràpides” de les denúncies de tortura.

El relator especial de l'ONU sobre la promoció i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Martin Scheinin, ha visitat durant la darrera setmana l'Estat espanyol per avaluar-ne les polítiques antiterroristes. En les primeres conclusions, el relator ha advertit que algunes parts del Codi Penal no són prou clares pel que fa a la definició de terrorisme, i que això pot dur a un “terreny pantanós”, de manera que es poden arribar a considerar terrorisme actes que no ho són. Sheinin ha posat algunes referències concretes del Codi Penal, com la noció de “col·laboració” als articles 576 i 577, i ha fet una crida al Govern espanyol perquè una revisió independent refaci aquestes definicions.

Pel que fa als detinguts sota acusació de terrorisme, Scheinin considera que cal “eradicar completament” el règim d'incomunicació que encara apliquen alguns jutges a aquest tipus de presos. Val a dir que, com recorda el diari Gara, el relator especial de l'ONU sobre tortura va opinar el mateix quan l'any 2003 va visitar l'Estat.

Scheinin també ha expressat “preocupació” pel fet que les denúncies de tortura que han fet alguns sospitosos de terrorisme “no resulten sistemàticament en investigacions independents ràpides i minucioses”, i assegura que aquest fet “deslegitima” les polítiques antiterroristes del Govern espanyol.

Finalment, el relator de l'ONU ha dit que el fet que els casos de terrorisme només siguin vistos a l'Audiència Nacional constitueix una “deficiència estructural”, ja que això impedeix que els acusats puguin recórrer a instàncies superiors. Per això, Scheinin recomana al Govern espanyol que consideri la possibilitat que els tribunals ordinaris jutgin també crims de terrorisme.

Per a elaborar aquestes conclusions, que derivaran en un informe més complet, Martin Scheinin ha estat a Madrid i al País Basc, i s'ha reunit amb representants dels Governs espanyol i basc, així com amb juristes, acadèmics, víctimes de terrorisme i ONG.

Més informació: