Notícia

L'Europarlament investigarà els atacs a gitanos a Itàlia

Grups de ciutadans exaltats van incendiar campaments gitanos a les afores de Nàpols · L'OSCE ha expressat 'preocupació' pels incidents violents contra membres d'aquesta ètina.

El Parlament Europeu celebrarà dimarts 20 de maig un debat per discutir els greus incidents que han tingut lloc a Itàlia durant la darrera setmana, quan grups de persones han incendiat diversos campaments de gitanos de la rodalia de Nàpols. El debat, promogut pel Partit Socialista Europeu (PSE), pretén analitzar la situació de l'ètnia gitana a Europa i, sobretot, “evitar que es torni a repetir el què ha passat a Itàlia”, segons Martin Schulz, del PSE.

L'eurodiputada Viktoria Mohacsi, hongaresa d'ètnia gitana, presentarà un informe sobre la visita que ha fet aquest cap de setmana als campaments de Nàpols i Roma. Les conclusions, que avança el diari La Reppublica, són força dures amb el Govern italià, a qui acusa de “no tenir una autèntica política immigratòria”, i on denuncia les “horribles” condicions de vida dels campaments on viuen els gitanos.

D'altra banda, l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa, l'OSCE, ha expressat la seva “preocupació” per la violència “anti-gitana” a Itàlia, i ha fet una crida al Govern italià a “garantir la protecció de la població gitana”. L'organisme, a través de la seva Oficina per les Institucions Democràtiques i els Drets Humans, també ha fet una crida als polítics i els mitjans de comunicació perquè moderin el discurs, després que aquesta setmana se sentissin algunes declaracions racistes i anti-gitanes.

La violència es va desencadenar després d'un suposat intent de segrest d'un nadó per part d'una adolescent d'ètnia gitana. Quan dimecres 14 es va fer pública la detenció d'aquesta jove, grups de persones van dirigir-se a dos campaments gitanos de les afores de Nàpols i, després de fer-ne fora els seus habitants, van incendiar les cabanes.

Tot això ha estat amanit amb les declaracions de la dreta i extrema dreta italianes, que després de sortir reforçades de les passades eleccions parlamentàries, han començat una campanya d'enduriment del discurs anti-immigració, anunciant repatriacions massives d'immigrants i fins i tot vinculant els gitanos, una de les comunitats de migrants més nombroses del país, amb el crim i la delinqüència.

Més informació: