Notícia

Els líders de les dues repúbliques xipriotes es reuneixen de nou

Divendres té lloc la segona ronda de converses que, sota els auspicis de les Nacions Unides, tractarà la possible reunificació de l'illa, cada vegada més a prop · El procés diplomàtic va agafar volada amb la victòria de Christofias a les eleccions de la república greco-xipriota.

A poc a poc, però amb ritme constant, els moviments diplomàtics entre la part grega i la turca de Xipre fan més i més plausible una eventual reunificació. El canvi de Govern al sud de l'illa, el mes de febrer passat, va portar el comunista Dimitris Christofias al capdavant de l'executiu greco-xipriota, i va donar el tret de sortida del procés de conversacions amb el líder de la meitat turca, Mehmet Alí Talat.

Divendres tindrà lloc la segona ronda de conversacions, aquest cop a la residència de l'enviat especial de les Nacions Unides a Xipre. De cara a aquesta trobada, Christiofias ja ha advertit la necessitat de tractar qüestions “substancials”, i no pas “perifèriques”, i ha situat com a objectiu arribar a un acord que porti a la reunificació de Xipre.

Mentre els dos líders mantenen converses formals, però de caràcter puntual, una sèrie de grups de treballs dels dos costats ja fa tres setmanes que treballen conjuntament sobre qüestions bàsiques de cara a la reunificació: seguretat comuna, territori, propietat i Unió Europea. De fet, The Cyprus Weekly avui fa referència als problemes que es troben els grups de treball i els comitès tècnics per arribar a consens.

El 21 de març passat Christofias i Alí Talat van acordar, després de la primera ronda de conversacions, mantenir un contacte periòdic i posar en funcionament el sistema de grups de treball. Entremig, encara va tenir lloc la obertura del carrer Ledra, el símbol de la divisió de Nicòsia, la capital. La reunió de demà servirà o bé per confirmar aquests progressos, o bé per introduir canvis en les condicions prèvies.

Imatge: El pas fronterer al carrer Ledra, a Nicòsia, simbolitza la divisió de Xipre.

Més informació: