Notícia

França modifica la Constitució per incorporar el reconeixement de les llengües minoritzades

Contra tots els pronòstics, l'Assemblea francesa aprova una esmena segons la qual l'article 1 inclourà una referència a les llengües 'regionals' com a patrimoni francès · Tal decisió semblava impossible després de la fredor amb la qual el Govern va respondre el debat de fa dues setmanes.

França inclourà una referència a les llengües minoritzades dins de la seva nova Constitució: “les llengües regionals pertanyen al seu patrimoni” (de França, s'entén). Amb aquesta frase, que passarà a formar part de l'article 1 de la Constitució, un dels Estats europeus més contraris al reconeixement de la diversitat lingüística fa un pas històric, si bé encara no és clar a què durà aquesta modificació.

La votació ha tingut lloc durant una sessió en la que es tractava la modificació de la Constitució. Aquesta tarda tocava el torn a la qüestió de les llengües minoritzades, que l'Assemblea francesa ja havia debatut el passat 7 de maig, amb uns resultats a la pràctica poc palpables. Una de les esmenes, presentades pel Jean-Luc Warsmann, de l'UMP, proposava la modificació de l'article 1, i sorprenentment ha estat votada pràcticament per unanimitat.

Marc Le Fur, el vicepresident de la cambra i diputat bretó, ha estat dels primers en manifestar la seva “emoció i satisfacció” per la notícia, i no ha dubtat en titllar l'esmena aprovada “d'històrica”. Altres diputats favorables a les llengües minoritzades, com Patricia Adam i Jean-Jacques Urvoas, s'han felicitat pel text, però han advertit que el procés de revisió de la Constitució “tot just està al principi”. D'altra banda, el diputat de l'UMP Claude Goasguen ha volgut deixar clar que aquesta votació “no té res a veure” amb la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries ni amb la seva ratificació.

Més informació: