Notícia

L'occità estrena acadèmia de la llengua

Viella, la capital de la Vall d'Aran, és a partir d'avui la seu de l'organisme central de la llengua occitana · Així comença la segona etapa del procés de codificació de la llengua pròpia d'Occitània.

L'Academia de la Lenga Occitana ja és una realitat: la Vall d'Aran, l'únic lloc on l'occità és oficial, és des d'avui mateix la seu de l'organisme que durant els propers anys durà a terme la segona fase de codificació de la llengua i la recerca del seu reconeixement a tots els indrets del domini lingüístic, que s'estén des dels Pirineus fins a les valls del Piemont, a l'Estat italià.

Segons explica el diari Avui, l'Academia agafa el relleu del Conselh de la Lenga Occitana, que entre el 1996 i el 2007 s'ha encarregat d'establir un criteri per a les grafies utilitzades en la llengua i fixar-ne les normes orals i ortogràfiques. Ara és el torn de qüestions com la gramàtica, la incorporació de neologismes, l'elaboració de recursos de referència, com diccionaris i llibres d'estil.

Més enllà de les qüestions lingüístiques, però, la tasca de l'Academia també tindrà un sentit polític: haurà de convèncer a institucions i ciutadans de la necessitat de protegir i impulsar l'occità a tots els territoris on històricament s'ha parlat. No en va, actualment l'occità només és oficial al Principat de Catalunya, gràcies a que a la Vall d'Aran s'hi parla el dialecte aranès. A Itàlia té un reconeixement legal, i a França tan sols una protecció genèrica. Segons Linguamón l'occità el parlen entre un i gairebé quatre milions de persones.

Més informació:


Més informació a la fitxa d'Occitània.