Notícia

Els autonomistes refermen el seu domini a les eleccions de la Vall d'Aosta

La Union Valdôtaine, el partit autonomista de centre actualment al Govern, es manté com el partit més votat malgrat una lleugera davallada en vots i diputats · La seva coalició amb altres partits autonomistes suma 23 dels 35 escons.

La Vall d'Aosta, una de les autonomies que gaudeixen d'un major autogovern a l'Estat italià, seguirà essent governada per la Union Valdôtaine (UV), el partit autonomista fort del país. Aquestes eleccions, celebrades ahir, donen a la UV una victòria de 17 escons, sobre un total de 35, mentre que els seus altres dos socis de la coalició autonomista n'obtenen 4 Stella Alpina i 2 la Fédération Autonomiste.

La Union Valdôtaine ha perdut un escó respecte a les darreres eleccions, un descens molt suau si es té en compte que el partit ha sofert una escissió, la del Vallée d'Aoste Vive-Renouveau Valdôtain, que s'ha passat a la coalició autonomista progressista, amb la qual ha obtingut cinc diputats. Dins d'aquesta mateixa coalició, el Partito Democratico (PD) n'ha tret tres, mentre que els ecologistes d'Arcobaleno s'han quedat exclosos. Finalment, Il Popolo delle Libertà, d'àmbit estatal com el PD, ha obtingut 4 diputats.

Aquestes eleccions eren les primeres després d'un canvi en la llei electoral, que introdueix un “premi a la majoria”: la llista que obté més de la meitat dels vots, té assegurats 21 escons sobre 35. D'altra banda, el president sortint, Luciano Caveri, ha quedat en setena posició en el sistema de llistes obertes. Per tant, és poc probable que repeteixi en el càrrec. 

La Vall d'Aosta és un país alpí, una de les autonomies amb estatut especial dins l'Estat italià, la qual cosa li dóna més autogovern que les altres regions italianes, sobretot en matèria econòmica. Gaudeix d'un règim semblant al concert econòmic basc. Això també es manifesta en el seu arc parlamentari, on hi trobem molts menys partits estatals que a cap altre territori de l'Estat. A més a més, els successius Governs de la Vall d'Aosta s'han caracteritzat molt sovint per donar suport els altres pobles sense Estat a Europa. L'octubre passat, per exemple, va acollir la setena edició de la Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa (CONSEU).

Més informació:

Més informació a la fitxa de la Vall d'Aosta.