Notícia

Ibarretxe anuncia les preguntes de la consulta popular

En la primera, demana als bascos si estan d'acord amb el final dialogat de la violència, i en la segona, si recolzen la negociació de tots els partits polítics sobre un referèndum pel dret de decidir · El Govern ha aprovat un projecte de llei sobre la consulta, que s'haurà de debatre i aprovar al Parlament basc el 27 de juny · PP i PSE ja han anunciat que hi votaran en contra, la qual cosa dóna la clau a EHAK.

Aquest és el contingut de les dues preguntes que el Govern basc vol fer als ciutadans d'Euskadi en la consulta del 25 d'octubre vinent:

  • Està vostè d'acord en donar suport a un procés de final dialogat de la violència si, prèviament, ETA manifesta de forma inequívoca la seva voluntat de posar fi a la mateixa d'una vegada i per sempre?
  • Està vostè d'acord que els partits bascos, sense exclusions, iniciïn un procés de negociació per arribar a un acord democràtic sobre l'exercici del dret de decidir del poble basc, i que aquest acord sigui sotmès a referèndum abans que acabi l'any 2010?

El Govern d'Euskadi s'ha reunit avui en sessió extraordinària per avançar cap a la consulta popular que el lehendakari, Juan José Ibarretxe, vol celebrar el proper 25 d'octubre. Durant la reunió s'ha aprovat el contingut de les dues preguntes i el projecte de llei sobre la consulta. Com va dir la portaveu del Govern, Miren Azkarate, la primera va dirigida a "posar ETA al seu lloc", exigir-ne el final i emprendre el final de la violència de forma dialogada, mentre que la segona pretén avalar un procés de negociació entre "totes les forces polítiques basques sense exclusions".

Aquest projecte de llei serà debatut i votat el proper 27 de juny al Parlament de Vitòria, on de moment té assegurats 33 vots positius del tripartit (PNV-EA-EB) i Aralar, i 33 vots negatius de PSE i PP. Així, l'aprovació depèn dels 9 escons del Partit Comunista de les Terres Basques, l'única força de l'esquerra abertzale al Parlament.

Fins i tot encara que la consulta obtingués el suport del Parlament, el Govern espanyol encara tindria mecanismes per aturar-ne el procés, com per exemple recórrer la consulta al Tribunal Constitucional. De fet, el líder del PSE, Patxi López, ha dit que la consulta "no es farà", perquè l'Estat ho impedirà i ha anunciat, a més, que els ajuntaments socialistes del País Basc no hi donaran suport.

Més informació:

Més informació a la fitxa del País Basc.