Notícia

Els moviments socials recorden a la UE el 'deute històric' amb els pobles d'Amèrica Llatina i el Carib

La Cimera dels Pobles ha reunit a Lima ONG i representants de pobles indígenes, vinguts d'Europa i d'Amèrica · La declaració oficial recull la demanda d'un canvi en les relacions econòmiques regionals a favor d'un major respecte cap als drets dels pobles.

Ja es pot llegir la Declaració de la Cimera dels Pobles “Enllaçant Alternatives 3”, el document que resumeix les principals conclusions de l'esdeveniment que del 13 al 16 de maig va reunir a Lima, Perú, representants de moviments socials i organitzacions no governamentals d'Europa, Amèrica Llatina i Carib (ALC). Es tracta d'una sèrie de conferències, debats i assemblees com a resposta a la Cimera de Caps d'Estat i Govern de la Unió Europea (UE) i ALC, que tenia lloc els mateixos dies a Lima.

Els signants de la Declaració demanen als governs de les dues regions que canviïn les relacions “neoliberals” per una interacció que es basi “en la lliure determinació dels pobles, el respecte al medi ambient, als drets humans i als processos democràtics”. També acusen als Estats Units i la UE d'actuar “contra la sobirania dels pobles”, i reclamen a aquesta darrera que “assumeixi el seu deute històric amb els pobles d'ALC, especialment amb els pobles originaris”.

La Cimera, amb una alta participació de pobles indígenes d'arreu d'Amèrica Central i del Sud, va girar entorn a les relacions ALC-UE des d'una perspectiva sobretot econòmica, però vinculant-ho a la qüestió dels drets col·lectius dels pobles, situant “la primacia del mercat” com la causa de “desigualtat, polarització social, degradació ambiental i discriminacions”.

La Declaració recorda que els recursos naturals “pertanyen als pobles, no a les transnacionals”, i per això defensa la nacionalització “d'empreses estratègiques per al desenvolupament” dels Estats. D'altra banda, critica la construcció de “l'Europa fortalesa que, tancant les fronteres, viola el dret d'asil, i criminalitza els migrants i els moviments socials”.

Hi ha tingut un paper destacat el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP), una institució internacional fundada per Lelio Basso que actua a petició no només dels Estats sinó de pobles i comunitats. Ha estat convocat per als quatre dies que ha durat la cimera, durant els quals s'han “jutjat” a algunes transnacionals europees i organismes estatals i internacionals sobre la seva responsabilitat en l'actual situació social, econòmica i mediambiental en els pobles de l'ALC. El TPP en publicarà més endavant la corresponent resolució final.

D'altra banda, entre les diverses entitats europees que hi han participat, hi trobem la xarxa Euralat, l'Observatori del Deute en la Globalització, de Catalunya, Ecologistas en Acción-Ekologistak Martxan, del País Basc, Transnational Institute, dels Països Baixos, i la irlandesa Shell to Sea, Corporate Europe Observatory, d'abast europeu.

Més informació: