Notícia

Els indígenes de l'Estat canadenc reclamen una millora de les seves condicions de vida

Les 'primeres nacions' del Canadà i el Quebec protesten contra la situació d'extrema pobresa que es viu a les 'reserves' · Demanen una reforma de la legislació per afavorir la política a escala local, i el reconeixement dels seus drets.

Les primeres nacions de l'Estat canadenc celebren avui, 29 de maig, el seu Dia Nacional d'Acció amb una protesta a Ottawa. D'entre tots els sectors de la societat, aquestes comunitats indígenes -que popularment es coneixen com els indis americans- són els que registren uns nivells de pobresa més elevats. L'entitat que els aglutina, l'Assemblea de Primeres Nacions (AFN, Assembly of First Nations), ha plantejat de cara a la mobilització una sèrie de demandes al Govern del Canadà, que fan referència sobretot a una participació més directa dels indígenes a la política local, així com al reconeixement dels drets i el final de la discriminació cap aquests grups.

Les queixes s'han enfocat particularment en la mala qualitat de vida dels infants que viuen a les reserves, molt per sota de la resta de la població. A més, els pobles indígenes denuncien que són els que tenen més dificultats en matèria d'habitatge, a més d'unes altes taxes d'atur, i també de suïcidis.

L'AFN ha volgut internacionalitzar aquesta protesta tot advertint que la forma com l'Estat canadenc els tracta li dóna una mala imatge a escala internacional, i recorden tot sovint que fa un any el Canadà va votar en contra de la Declaració dels Drets indígenes dels pobles a les Nacions Unides. De fet, el 29 d'abril passat el líder de l'AFN, Phil Fontaine, va dir que estaven estudiant la possibilitat d'aprofitar els jocs olímpics d'hivern del 2010 a Vancouver per fer saber al món les seves “condicions preocupants”, tal i com ha fet el poble tibetà.

Imatge: Membres del poble Tsuu Tsina, una de les anomenades primeres nacions (Wikipedia).

Més informació: