Notícia

Els kurds reaccionen amb escepticisme a la proposta de desenvolupament econòmic d'Erdogan

El primer ministre turc promet un 'programa de rehabilitació social' per al sud-est de l'Estat · Desenes de milers de persones s'han manifestat a Istanbul per una solució pacífica al conflicte.

“Com goses presentar-te aquí?”, li preguntaven la setmana passada dues mares kurdes a Recep Tayyip Erdogan, el primer ministre de Turquia, en una visita a Amed (Diyarbakir, en turc), la principal ciutat del Kurdistan del nord. Erdogan hi presentava les línies principals d'un projecte de rehabilitació econòmica que pretén millorar el sistema sanitari, reforçar la xarxa de transports, construir més escoles i fins i tot crear un canal de televisió en llengua kurda.

“Amb la prosperitat i el reforç de les llibertats, els nostres conciutadans hi sortiran guanyant, tots junts, i l'organització terrorista serà vençuda”, afegia el primer ministre. Amb aquest programa, Erdogan intenta mostrar la faceta més conciliadora després d'una campanya militar d'especial intensitat a les muntanyes del Kurdistan, sobretot a la frontera amb l'Estat iraquià.

Els polítics kurds han rebutjat una vegada més els cants de sirena d'Ankara, tot assegurant que les mesures econòmiques, si no van acompanyades d'unes reformes polítiques i culturals “més serioses”, que incorporin definitivament el respecte cap al poble kurd, no arreglaran el problema. Per això, l'alcalde d'Amed, Osman Baydemir, i els altres membres del Partit de la Societat Democràtica (DTP) van boicotejar el discurs d'Erdogan, segons informa Kurdistan National Assembly, de Syria.

Multitudinària crida a la pau
També a Istambul hi va haver una resposta al primer ministre. Desenes de milers de persones, més de cent mil segonsKurdish Info, es van manifestar per demanar una sortida pacífica al conflicte del Kurdistan. La protesta, encapçalada pel lema “Ja n'hi ha prou”, va esdevenir un crit unànime contra la guerra de l'Estat turc contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), que cada any afecta a civils kurds als dos costats de la frontera turco-iraquiana.

La manifestació va ser convocada per l'Assemblea de la Pau, i hi van assistir tant kurds com turcs, provinents de diverses esferes de la societat civil. Membres d'ONG, periodistes, sindicalistes, i estudiants van protestar contra les “mentides” d'Erdogan, en referència a la seva proposta econòmica. En el discurs final, Ayhan Bilgen va demanar, en nom de l'Assemblea de la Pau, que el govern redacti una nova constitució que asseguri la igualtat de kurds i turcs, i va recordar que la “convivència” entre uns i altres no serà possible si no es permet a la llengua i literatura kurdes participar lliurement a “l'esfera pública”, segons explicaTurkish Daily News.

Més informació: