Notícia

El Tribunal Europeu dels Drets Humans responsabilitza l'Estat rus de la desaparició de txetxens

Alguns dels detinguts per les forces de seguretat russes el 2002 i 2003 han desaparegut, i les autoritats pertinents no han establert les investigacions adequades · L'Estat haurà d'indemnitzar els familiars amb 429.000 euros.

L'Estat rus és responsable de la desaparició de deu persones a Txetxènia entre els anys 2002 i 2003, segons ha sentenciat el Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg. Les famílies de les víctimes havien presentat sol·licituds formals perquè el Tribunal investigués els respectius casos, que tenien unes característiques similars: totes les detencions van tenir lloc durant les operacions militars que el govern rus duu a terme a Txetxènia de forma regular.

Ara, el Tribunal d'Estrasburg ha sentenciat que, en tots els casos, es va violar el dret a la vida, no es va fer una investigació eficaç de la desaparició, les detencions prèvies a la desaparició van ser il·legals, els familiars de les víctimes van ser tractats de manera “inhumana” en presentar les queixes i, a més, no van tenir accés a un recurs efectiu davant les autoritats russes pels fets que denunciaven.

La materialització d'aquesta condemna és, però, merament econòmica: Rússia haurà de pagar 429.000 euros als sol·licitants, que són principalment els familiars de les víctimes. Segons la Lliga dels Drets dels Pobles, aquest Tribunal registra cada any una mitjana de 10.000 queixes contra Rússia, un Estat que, d'altra banda, mai ha ratificat el Protocol 14 de la Convenció Europea de Drets Humans, un protocol destinat a agilitzar l'activitat del Tribunal.

El procés ha estat assistit per dues organitzacions russes destacades en el camp dels drets humans: Iniciativa Russa de Justícia, d'una banda, i el centre de drets humans Memorial, de l'altra.

Més informació: