Notícia

Els aborígens d'Austràlia reclamen l'autonomia després de vint anys de promeses

L'ex-primer ministre Bob Hawke admet que 'cal passar a l'acció amb la qüestió dels indígenes' · Demanen compensacions al Govern, que el febrer passat va demanar perdó per la seva històrica discriminació.

Els pobles indígenes d'Austràlia s'han reunit un any més al festival de Barunga, un esdeveniment que anualment celebra l'esport i la cultura tradicional aborigen. Enguany, a més a més, ha servit per recordar que el 1988 el llavors primer ministre, Bob Hawke, va comprometre's, a través de la Declaració Barunga, a signar en un període màxim de dos anys -abans del 1990-, un tractat que acabés amb la discriminació, contemplés la compensació per la pèrdua de terres i assegurés l'autogovern dels aborígens.

Vint anys després aquest tractat encara no s'ha signat. Mentrestant, però, l'Estat ha fet avenços significatius en la qüestió dels pobles indígenes, avenços simbolitzats per la històrica petició de perdó que l'actual primer ministre, Kevin Rudd, va fer el 13 de febrer passat.

Amb vista a l'efemèride de la Declaració Barunga, Bob Hawke va declarar que, malgrat els avenços, “cal passar a l'acció amb la qüestió dels indígenes”. D'altra banda, els grups indígenes no han deixat de demanar al Govern que la petició de perdó no es quedi en només paraules. Una de les principals reivindicacions és que Austràlia canviï la seva postura i doni suport d'una vegada per totes a la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Pobles Indígenes.

Altres reivindicacions dels aborígens són les compensacions per les Generacions Robades, com van recordar el passat 26 de maig, Dia Nacional del Perdó, que commemora el segrest sistemàtic d'infants de les famílies indígenes, patrocinat per l'Estat des de finals del segle XIX i fins els anys setanta del XX.

Imatge: Bandera dels aborígens australians, reconeguda oficialment per l'Estat australià. 

Més informació: