Notícia

Comença una campanya per l'oficialitat del gal·lès al Parlament europeu

L'eurodiputada pel Plaid Cymru Jill Evans buscarà suports perquè, com a mínim, es permeti als gal·lesos dirigir-se al Parlament en la seva llengua, com ja poden fer catalans, bascos i gallecs · Té el suport de l'Aliança Lliure Europea i de la coalició que governa Gal·les.

El gal·lès podria guanyar reconeixement al Parlament europeu arran de la iniciativa de l'eurodiputada Jill Evans, que representa el Plaid Cymru a l'Aliança Lliure Europea. La setmana passada, Evans va anunciar que buscaria suports “individuals i institucionals” per aconseguir que els ciutadans gal·lesos es puguin dirigir a l'Eurocambra en gal·lès, i també que els diputats puguin utilitzar la llengua a la cambra.

Paral·lelament als moviments de l'eurodiputada, representants del Govern britànic s'han reunit amb autoritats de la Unió Europea per valorar la possibilitat que la llengua de Gal·les tingui un “ús limitat” al Parlament europeu, si bé, com informa BBC, el Regne Unit “no pressionarà” perquè el gal·lès sigui plenament cooficial. El compromís del Govern britànic amb aquesta qüestió és degut a la pressió de la coalició de Govern gal·lesa, formada pel Plaid Cymru i el partit Laborista.

El primer fruit d'aquestes iniciatives podria ser el reconeixement del dret dels gal·lesos a dirigir-se a la institució en la seva llengua pròpia, cosa que des de l'any 2006 ja poden fer els parlants de català, basc i gallec.

Jill Evans ha demanat als gal·lesos que escriguin a la president del Parlament, Hans-Gert Pöttering, per demanar la oficialitat de seva la llengua i demostrar així que hi ha demanda, i que la gent utilitzaria el gal·lès si hi hagués la possibilitat.

Més informació: