Notícia

Disculpes històriques del Govern canadenc als pobles indígenes

Durant prop d'un segle, els infants dels pobles amerindis, inuit i métis van ser portats per força a escoles assimilacionistes especials, on van patir tota mena d'abusos · L'esdeveniment s'emmarca dins d'un llarg procés de restabliment a les víctimes, que entre d'altres coses ja ha aconseguit que s'indemnitzin els alumnes de les escoles.

“Avui, reconeixem que la política d'assimilació estava equivocada, que ha causat un gran mal, i que no té cap lloc al nostre país. El Govern del Canadà es disculpa sincerament i demana perdó als pobles aborígens d'aquest país per decebre'ls tan profundament.” Així és com el primer ministre canadenc, Stephen Harper, va fer ahir un pas històric en la història del país: reconèixer oficialment la responsabilitat de l'Estat en el drama de les “escoles residencials”, i demanar disculpes als seus principals afectats: generacions i generacions d'infants dels pobles amerindis, inuit i métis, que en conformen la població indígena del Canadà i el Quebec.

Des dels anys 70 del segle XIX, fins aproximadament un segle més tard, milers d'infants aborígens d'entre 7 i 15 anys van passar per les anomenades “escoles residencials”, uns recintes escolars especials, gestionats per l'església amb el suport de l'Estat. Aquestes escoles tenien com a principal objectiu l'assimilació cultural dels alumnes a través de la prohibició de les seves llengües natives, així com els seus costums i religions. A més a més, com s'ha pogut saber a través de testimonis que han explicat les seves vivències, els abusos sexuals i altres maltractaments físics i psíquics eren comuns en aquestes escoles.

Podeu seguir les reaccions d'aquesta notícia per part dels seus protagonistes, a l'Assemblea de Primeres Nacions del Quebec i Labrador, a l'Assemblea de Primeres Nacions del Canadà, a l'Organització Nacional Inuit del Canadà i al Consell Nacional dels Métis, entre d'altres.

Onada de reconeixements als indígenes
El cas del Canadà no és l'únic en el qual un Govern estatal admet la discriminació històrica a que ha sotmès les seves minories. El febrer passat Austràlia va demanar perdó per les “generacions robades”, els segrests oficials d'infants indígenes. Més recentment, el Japó ha donat un reconeixement oficial als ainus, una de les comunitat aborígens més nombroses del país i, alhora, una de les més marginades.

Més informació: