Notícia

Kosovo avança cap a la sobirania amb l'entrada en vigor de la seva constitució

La carta magna estableix els poders del nou Estat, entre els quals no hi ha competències clau com justícia, policia i fronteres · Sèrbia, que no accepta la legitimitat del Parlament, n'establirà un de propi per als serbis del nord de l'Estat, i es regirà per la constitució sèrbia.

En una cerimònia que els serbis han boicotejat, Kosovo ha estrenat aquest diumenge la seva carta magna, fent així un pas més cap a la formació d'una estructura institucional sòlida. L'esdeveniment arriba en un moment de tensió, ja que la veïna Sèrbia continua posant traves a la normalització del nou Estat. El fet de tenir un Govern en funcions mentre no es decideix el nou executiu no impedeix a Belgrad atacar Kosovo des de tots els fronts.

Des de fa dies, els líders serbis repeteixen que ni reconeixeran el nou Estat, ni acceptaran l'autoritat de Pristina sobre les zones de majoria sèrbia, la majoria de les quals es concentren al nord del país. Marko Jaksic, president de la Comunitat de Municipis i Enclavaments Serbis a Kosovo ha declarat a RFE/RL que la única constitució que reconeixeran els territoris serbis és la de Sèrbia. Durant les eleccions parlamentàries sèrbies del passat 11 de març, aquests territoris també van obrir els col·legis electorals, en contra de la voluntat del Govern kosovar.

D'aquestes eleccions en sortirà un Parlament alternatiu a l'oficial, exclusivament serbi i dominat principalment pels partits nacionalistes serbis, el Partit Radical Serbi i el Partit Democràtic de Sèrbia, i que entrarà en vigor dia 28 de juny.

Sèrbia rebutja la UE
L'altre camp de batalla entre Belgrad i Pristina és el de la diplomàcia internacional. Sèrbia ha aconseguit bloquejar, gràcies a la pressió de Rússia -la seva aliada regional en aquesta qüestió- la missió de la Unió Europea que, a poc a poc, havia d'anar desplegant una força de policia internacional per tot el país. Això coincideix amb la caducitat, també aquest diumenge, del mandat de la UNMIK, la missió de les Nacions Unides a Kosovo. Aquest bloqueig ha forçat que el desplegament de les forces de la UE no es pugui fer fins el setembre proper.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Kosovo.