Notícia

Galícia, Bretanya i Gal·les defensen davant l'ICANN un domini propi a internet

L'objectiu en aquesta la 32 Trobada Internacional, a París, serà cercar suports i demostrar que compleixen les condicions necessàries per obtenir un domini de primer nivell · La cultura catalana és l'única del món que, sense tenir un Estat propi, gaudeix de domini exclusiu.

Aquests dies se celebra a París la 32 Trobada Internacional Pública de l'ICANN (Corporació per als Nombres i Noms Assignats a Internet), que tractarà tota mena de temes relacionats amb el futur de la xarxa: creació de nous dominis, incorporació de nous alfabets i idiomes, etcètera. Entre tots els participants, tres nacions europees hi exposaran els seus motius per obtenir un Domini de Primer Nivell Esponsoritzat (s-TLD, Sponsored Top Level Domain). Aquests tenen la característica de representar una comunitat (des de la indústria aeronàutica, .aero, fins a la cultura catalana, .cat) a través d'un espónsor (la Fundació PuntCat, per exemple), que decideix qui pot utilitzar el domini en qüestió.

Les condicions que demana l'ICANN per aprovar un domini és "que sigui una petició unànime, amb el suport de la comunitat que representa, i que presenti uns informes tècnics que avalin la qualitat i justifiquin el projecte". També valora positivament que la petició tingui un suport internacional -com per exemple el suport de la comunitat a l'estranger- i la solvència econòmica garantida -generalment possible gràcies a les donacions individuals i d'empreses privades-. Si això es compleix, la comunitat nombra un espónsor i, així, pot començar a gestionar el seu domini.

Si bé durant la trobada no hi haurà cap moment dedicat específicament a aquesta qüestió, les associacions que representen Gal·les, Galícia i Bretanya aprofitaran per donar a conèixer la seva campanya i cercar suports entre els membres de l'ICANN. Val a dir que, si bé hi ha altres nacions sense Estat d'Europa que lluiten per un domini propi, aquestes tres són les que estan més aprop d'aconseguir-ho gràcies, principalment a l'ampli suport del qual gaudeixen al seu territori.

Més informació: