Notícia

El Parlament d'Euskadi aprova la consulta popular amb el vot abertzale

Ezker Abertzalea, molt crítica amb la proposta d'Ibarretxe, pretén que sigui el Govern espanyol qui aturi la consulta, però declara que 'el dret de decidir d'Euskal Herria no hi cap a aquesta Constitució' · És probable que l'Estat espanyol impugni el projecte de llei en qüestió de dies.

'Serà Espanya la que l'impedeixi i el PNB qui ho accepti', han declarat fonts d'Ezker Abertzalea, que només donaran un vot dels nou que tenen, necessari per trencar l'empat i que passi el projecte de llei. D'aquesta manera, tot indica que el lehendakari d'Euskadi, Juan José Ibarretxe, aconseguirà que el Parlament basc aprovi el projecte de llei que permeti organitzar una consulta popular el proper 25 d'octubre a Euskadi.

El diari Gara ha avançat avui la notícia, un dia abans que la cambra basca celebri la sessió extraordinària. L'esquerra abertzale dóna un vot a la consulta tot sabent que "no servirà per a superar el marc vigent", però vol posar de manifest "el caràcter impositiu del marc constitucional vigent, i que el PNB no té cap intenció de superar-lo".

D'aquesta manera, el Parlament queda dividit en tres grups: PNB, EA, EB, Aralar i una diputada d'EHAK votaran a favor; els altres vuit diputats d'EHAK s'abstindran; i PP i PSE hi votaran en contra.

Les preguntes que Ibarretxe vol plantejar a la ciutadania són, en primer lloc, si recolza un final dialogat de la violència si ETA manifesta la seva voluntat de fer-ho, i si està d'acord que tots els partits polítics bascos iniciin un procés de negociació per arribar a un "acord democràtic" sobre el dret de decidir dels bascos.

Tanmateix, tot indica que el Govern espanyol posarà en marxa demà mateix els mecanismes per anular la consulta a través del Tribunal Constitucional, com ha anunciat en diverses ocasions José Luís Rodríguez Zapatero.

Més informació: