Notícia

Dimiteix Wendy Alexander, líder del partit laborista escocès

Una de les qüestions importants en el seu relleu serà la posició respecte el referèndum d'autodeterminació proposat per l'SNP · Alexander no va declarar les donacions rebudes pel seu partit durant les darreres eleccions · Unes eleccions locals a Glasgow plantegen la continuïtat de Gordon Brown al Govern britànic.

Des que els laboristes van perdre la majoria l'any passat a Holyrood, el Parlament escocès, el partit no està passant precisament pels seus millors moments. Amb la majoria d'enquestes assenyalant el reforçament del Partit Nacional Escocès (SNP) i la davallada del Labour, aquest cap de setmana la seva líder, Wendy Alexander, s'ha vist obligada a presentar la dimissió. La causa ha estat unes donacions privades que la candidata no va declarar en el seu moment. Ara, un comitè parlamentari ha constatat que això va en contra de les normes de la cambra, de manera que ha proposat una suspensió de l'acta de diputada d'Alexander durant un dia. Davant d'això, la líder laborista ha optat per resignar del seu càrrec.

Aquest fet podria dur conseqüències imprevisibles per al laborisme escocès. D'entrada, ja ha començat la cursa per a substituir Alexander. Els noms que, fins ara, més han sonat són tots d'exministres escocesos: Andy Kerr, Iain Gray i Margaret Curran, a més de la presidenta en funcions Cathy Jamieson. Si bé encara no s'han definit concretament quines seran les tendències de cadascun d'aquests candidats, és clar que serà especialment rellevant saber quina és la seva postura respecte al referèndum d'autodeterminació que l'SNP, actualment al poder, planeja per al 2010. També és un bon moment perquè el Labour escocès marqui distàncies amb el seu partit de referència a escala estatal, el Labour anglès. Aquesta qüestió podria ser clau per als laboristes de cara a aturar la pèrdua de suports en les properes eleccions.

Una crisi d'escala estatal
Algunes fonts, fins i tot, assenyalen que la incipient crisi del laborisme escocès podria acabar per afectar l'actual primer ministre, Gordon Brown. El diari digital Scotsman.com publicava avui que fonts laboristes de Westminster (el Parlament britànic) posaven com a data clau les eleccions locals que tindran lloc a Glasgow-Est durant el proper mes de juliol per a elegir el substitut d'un diputat laborista, David Marshall, que ha hagut de renunciar al càrrec per malaltia. Si l'SNP aconseguís adjudicar-se aquesta plaça, segons aquestes fonts Brown es veuria obligat a dimitir.

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia.