Notícia

Els estudis de filologia asturiana a la Universitat d'Oviedo, en perill

La degana de la Facultat de filologia dimiteix després que la Junta votés a favor d'excloure la llengua pròpia d'Astúries de la universitat de la capital · Col·lectius d'estudiants i grups en defensa de l'asturià s'han manifestat en contra de la decisió, mentre que el rector ha anunciat que buscarà una fórmula conciliadora.

L'asturià -o astur-lleònès- podria desaparèixer de la Facultat de filologia de la Universitat d'Oviedo, la capital d'Astúries. La setmana passada, la junta d'aquesta facultat va votar a favor d'excloure la llengua de qualsevol titulació de grau. Això va provocar automàticament la dimissió de la degana, Ana Cano, que va declarar que "sota cap concepte dirigiré una facultat que impedeix a l'asturià estar entre els títols de grau".

Aquesta decisió va provocar una allau de reaccions, primer dins l'àmbit universitari, i després en el conjunt d'entitats i persones a favor de la llengua asturiana. Aquest cap de setmana, estudiants de filologia s'han tancat a la seva facultat per protestar contra la decisió de la Junta, i han dirigit les seves crítiques contra el professor Félix Fernández de Castro, impulsor de l'esmena que va expulsar l'asturià del currículum.

D'altra banda avui la Xunta Pola Defensa de la Llingua Asturiana ha convocat una concentració davant del Rectorat. Aquestes mobilitzacions han tingut també el suport d'altres organitzacions, com el Conceyu Abiertu pola Oficialidá i el Conceyu Universitariu pol Asturianu, i partits polítics, com Andecha Astur, Unidá Nacionalista, Bloque por Asturies i Izquierda Unida.

A l'altre costat, Fernández de Castro també ha rebut mostres de suport per part de professors i acadèmics que han expressat "profunda preocupació per l'atac que està rebent l'autonomia universitària", informa La Voz de Asturias.

Davant de tot això, el rector de la Universitat d'Oviedo ha anunciat avui el seu "compromís per incloure l'asturià entre l'oferta universitària", sense citar però mesures concretes. El següent pas serà nomenar un equip que dirigeixi el deganat en funcions i, potser, repetir la votació de la setmana passada.

Imatge: Tancada a la facultat de filologia (de Glayiu.org)

Més informació: