Notícia

Augmenta la tensió entre Geòrgia i Abkhàzia, i la violència s'estén cap a Ossètia del Sud

Fonts oficials abkhazes parlen de quatre víctimes del foc georgià, mentre que Tbilisi i els líders ossets intercanvien acusacions 'd'atacs terroristes' · Alemanya proposa un pla de pacificació a Abkhàzia.

Lluny d'aplicar les mesures de distensió reclamades per la comunitat internacional -com va fer dilluns el Consell d'Europa-, l'Estat georgià i les Repúbliques autoproclamades segueixen essent escenari de violència. Durant els darrers dies, l'explosió d'una bomba a la frontera entre Abkhàzia i Geòrgia va causar quatre morts i vuit ferits, que les autoritats de Sukhumi, la capital abkhaza, imputen a les forces de seguretat georgianes.

L'altra República independent de facto, Ossètia del Sud, és l'altre front obert per Tbilisi. Si bé durant els darrers mesos l'atenció s'havia centrat sobre Abkhàzia, Geòrgia mai ha renunciat a imposar la seva força sobre Ossètia que, igual que l'anterior, va autoproclamar la seva independència a principis dels noranta i, de llavors ençà, ha gaudit d'una independència de facto, sempre amb el suport de Rússia.

Divendres passat, un tiroteig de les forces georgianes va matar dues persones i va deixar diversos ferits a Ossètia del Sud, si bé Tbilisi nega les acusacions i afirma que els ossets van atacar primer un punt de control de l'Estat.

D'altra banda, avui Spiegel Onlinepublica que Alemanya ha proposat actuar de mediadora entre Geòrgia i Rússia amb un pla que dugui la pau entre l'exrepública soviètica i les Repúbliques autoproclamades. El pla presentat per Berlín a les Nacions Unides consta de tres fases, la primera de les quals és dur a terme mesures de confiança mútua, com per exemple renunciar a la violència i permetre el moviment dels refugiats d'un costat i l'altre de la frontera.

Més informació: