Notícia

El nou primer ministre serbi jura 'preservar Kosovo i Metohija' dins la República de Sèrbia

El ministre alemany per afers europeus ha dit que l'ingrés del país balcànic a la Unió Europea 'requereix el reconeixement de la independència de Kosovo' · El president kosovar ha demanat a Belgrad un canvi d'actitud.

El Parlament de Sèrbia ha aprovat avui el nou Govern, sorgit de les eleccions que van tenir lloc el passat 11 de maig. Després de setmanes de negociacions, finalment la coalició governant serà l'anomenada pro-europeista, per oposició als partits ultranacionalistes. La coalició entre el Partit Democràtic (DS) i el Partit Socialista (SPS) ha dut Mirko Cvetkovic al capdavant del nou executiu.

Malgrat aquesta voluntat europeista, el nou primer ministre ja ha volgut deixar clar que el Govern no reconeixeria l'Estat de Kosovo, declarat independent el passat 17 de febrer. No només això, sinó que Cvetkovic, en jurar el seu càrrec, ha dit que es dedicaria a "preservar Kosovo i Metohija dins la República de Sèrbia".

Des de Pristina, la capital de Kosovo, no s'han fet esperar les reaccions. El president Fatmir Sejdiu ha demanat al Govern serbi que "elimini els seus prejudicis sobre Kosovo", i ha assegurat que a Sèrbia li interessa canviar l'aproximació respecte a la qüestió de Kosovo perquè "ara la seva prioritat real és integrar-se a la Unió Europea".

També des de Pristina, i en la mateixa línia que Sejdiu, el ministre alemany per afers europeus, Gunter Gloser, ha declarat que l'ingrés de Sèrbia a la Unió Europea "requereix el reconeixement de la independència de Kosovo". Segons Gloser, la UE dóna suport als processos "pro-Europa" de Sèrbia, però no hi haurà negociacions sobre l'estatus de Kosovo perquè la seva independència ja és un fet internacionalment reconegut.

Més informació: