Notícia

Entitats amazigues porten a Brussel·les la seva demanda d'autonomia

Una delegació internacional ha visitat el Parlament Europeu i la Comissió Europea · Han denunciat les polítiques repressives dels estats algerià i marroquí, així com la situació dels pobles tuaregs de Mali i Níger · Els berbers de la Cabília commemoren aquests dies l'assassinat de Lounès Matoub, artista i activista amazic.

Un grup format per representants d'entitats amazigues d'arreu van realitzar la setmana passada una sèrie de reunions informatives i de treball amb el Parlament Europeu i la direcció general de relacions exteriors del Consell d'Europa, dos dels òrgans comunitaris europeus amb seu a Brussel·les. Les trobades van servir per exposar la situació de la comunitat berber als diversos Estats on viu repartida.

Entre d'altres qüestions, els representants amazics va denunciar la política de l'Estat algerià de prohibir les reunions del Moviment per l'Autonomia de la Cabília (MAK), i van convidar els representants europeus a donar suport al projecte autonomista que el MAK va presentar el passat mes de juny [es pot descarregar aquí].

També membres de la comunitat amaziga del Marroc van denunciar les polítiques repressives d'aquest Estat contra tot el moviment polític i cultural berber, i específicament contra el Partit Democràtic Amazic del Marroc.

D'altra banda, representants dels tuaregs -és com s'anomenen els berbers del Sàhara- de Níger i Mali van exposar la situació dels seu poble, "exclòs políticament i culturalment, marginat econòmicament, espoliat dels seus recursos, i perseguit a les seves terres", en declaracions publicades pel Consell Mundial dels Amazics.

Hi eren representats el Consell Mundial dels Amazics, diversos partits polítics, com el Moviment per l'Autonomia de la Cabília i el Partit Democràtic Amazic del Marroc, i membres de les associacions de Tuaregs de Mali i Níger. Tot plegat va ser organitzat per membres de la comunitat berber de Bèlgica.

Lounès Matoub a la memòria
D'altra banda, la passada setmana es van complir deu anys de l'assassinat, el 25 de juny del 1998, de Lounès Matoub, cantant i icona del moviment berber a Algèria. La mort de Matoub encara no ha estat aclarida; el Govern algerià va culpar-ne a grups islamistes terroristes, però el sentiment generalitzat entre la comunitat berber és que el Govern va tenir-hi alguna responsabilitat.  

Més informació: