Notícia

El Constitucional belga avala que el coneixement del flamenc es demani en l'accés a l'habitatge social

El Govern de la comunitat francòfona havia demanat al tribunal que es pronunciés sobre aquests requeriments, que considerava 'discriminatoris' · Els representants flamencs argumenten que un coneixement bàsic de la llengua és essencial per assegurar la comunicació entre la comunitat.

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha donat llum verda al Wooncode, la norma aprovada pel Parlament flamenc que regula l'accés a l'habitatge. Entre d'altres coses, aquesta norma posava com a condició per optar a un habitatge de protecció oficial tenir uns coneixements bàsics de llengua flamenca, o com a mínim la predisposició a aprendre'n a través dels cursos gratuïts que ofereix el Govern.

La comunitat francòfona considera que aquesta mesura és discriminatòria, i per això va recórrer el Wooncode al Tribunal Constitucional, que ha rebutjat el recurs. El tribunal ha confirmat, en canvi, que aquesta exigència no es podrà fer en els municipis amb "facilitats lingüístiques" (communes à facilités, en francès, faciliteitengemeenten, en neerlandès), és a dir, aquells que tenen lleis especials que permeten l'ús de llengües diferents a la dominant. És el cas d'alguns municipis del voltant de Brussel·les, on tot i ser en la zona neerlandòfona, el francès també és utilitzat per l'administració.

La polèmica sobre la norma d'accés a l'habitatge es remunta a l'any 2006, quan el Parlament flamenc va decidir incloure també criteris lingüístics a l'hora de regular l'habitatge social. La raó, com explica De Redactie.be, és que cada cop es detectaven més llogaters que no entenien el neerlandès, la qual cosa constituïa un problema de comunicació amb la resta de llogaters.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Flandes.