Notícia

L'SNP guanya l'elecció del diputat per Glasgow Est, un històric fortí laborista

Els independentistes han eixugat un desavantatge de més de 40 punts percentuals en només tres anys · El lideratge sobiranista destaca que l'avanç de l'SNP és de “proporcions èpiques” · Els conservadors demanen eleccions anticipades

Històrica victòria la que va aconseguir ahir el Partit Nacional Escocès (SNP) a la circumscripció de Glasgow Est, que celebrava eleccions a causa de la retirada del seu antic diputat. En aquesta demarcació, una de les set de la ciutat de Glasgow, els laboristes havien guanyat sempre. La darrera vegada, el 2005, amb 43 punts percentuals d'avantatge sobre el segon. Però la votació d'ahir va demostrar que les enquestes no s'equivocaven quan predeien un gran daltabaix dels laboristes: l'SNP els va prendre l'escó per 365 vots. El candidat independentista, John Mason, va assolir el 43% dels sufragis, suficients per superar el 40,7% de la laborista Margaret Curran.

"Un terratrèmol que està fora de l'escala de Richter", ha qualificat Mason la seva victòria. Mentre, la candidata laborista ha admès que alguna cosa haurà de canviar al seu partit: "Crec que el Partit Laborista ha de sentir i ha d'escoltar el missatge de la gent de Glasgow Est", en paraules que recull la BBC. Mentre, Nicola Sturgeon, número 2 de l'SNP, qualificava l'avanç de la seva formació de "moviment de veritables proporcions èpiques".

Mals auguris per a Brown, excel·lents per als independentistes

El lideratge del Partit Laborista britànic esperava una victòria a Glasgow Est, encara que fos de poc, per fer-se pujar la moral després de la derrota que la formació del primer ministre Brown va patir a la circumscripció anglesa de Crewe i Nantwich el passat mes de maig. En aquella ocasió, es va haver de convocar l'elecció a causa de la mort de la diputada laborista Gwyneth Dunwoody, que el 2005 havia superat el candidat conservador per 18 punts percentuals. Una distància que semblava prou gran, però que a l'hora de la veritat va capgirar-se: els laboristes van perdre la votació per 19 punts de diferència.

La derrota de Glasgow Est és encara més dolorosa perquè els laboristes han dilapidat fins a 43 punts percentuals d'avantatge, un abisme que la maquinària de l'SNP ha aconseguit deixar en no res. Els independentistes, que el 2005 van guanyar sis diputats a Westminster, ara ja en sumen set, un resultat que sembla fer creïbles les espectaculars predicions que va fer fa uns mesos el primer ministre escocès, Alex Salmond. El polític independentista va vaticinar que, als propers comicis estatals, l'SNP arribarà als 20 diputats. Si els sobiranistes són capaços de sorpassos com el d'anit a Glasgow Est, ara ningú dubta que estan en posició d'aconseguir-ho.

James Cameron reclama eleccions generals

Les reaccions dels adversaris de Brown no s'han fet esperar. La més destacada, la del cap del Partit Conservador, James Cameron, que ha demanat al primer ministre que convoqui eleccions anticipades. "Cada cop que la gent té una possibilitat de votar, demostra el seu desig de canvi", ha assenyalat la formació de Cameron. El partit opositor considera que el Regne Unit no pot "esperar 18 mesos més" perquè es convoquin unes eleccions estatals.

Titulars de la premsa escocesa i de l'anglesa

Els diaris escocesos i anglesos no han estalviat adjectius per qualificar la desfeta laborista i l'avanç sobiranista. The Scotsmanqualifica la victòria de l'SNP d'"històrica" i afegeix que Gordon Brown ha estat "colpejat per un terratrèmol polític". Pel Herald, els sobiranistes acaben de demostrar que "poden aconseguir els seus objectius arreu d'Escòcia". El Press and Journaldestaca el "resultat sensacional" de l'SNP i diu que s'obre un "interrogant immediat" sobre el futur de Brown.

El Times de Londres destaca que a Glasgow Est s'ha produït "el pitjor malson" que podia imaginar Gordon Brown. "Ningú pot subestimar l'escala del desasatre" per a Brown, afegeix el rotatiu. El Guardian parla de "catàstrofe" laborista i de "tercera humiliació en nou setmanes". "Resultat desastrós", considera el Daily Telegraph, per qui la victòria de l'SNP és un "cop fatal" per a Brown. Una derrota "tan depriment com inesperada", remarca el Financial Times.

Més informació a la fitxa d'Escòcia.