Notícia

Còrsega, unió dels partits independentistes sense acostament als autonomistes

Les Jornades Internacionals de Corti escenifiquen la voluntat dels sobiranistes de formar un sol partit i superar els “errors col·lectius” del passat · Es confirma la ruptura amb els partidaris de l'autogovern dins de la República Francesa

Un nou partit que agrupi les diferents forces independentistes de Còrsega i que permeti superar la divisió política actual. És el compromís de treball que ha sortit de les Jornades Internacionals (Ghjurnate Internaziunale, en cors) de Corti, celebrades aquest primer cap de setmana d'agost. Les forces sobiranistes prometen unitat d'acció alhora que es consolida la seva separació dels partits autonomistes illencs.

Han estat els líders de Corsica Nazione, Rinnovu, Fronte Populare, Consulta Naziunalista i la nova formació Strada Dritti els qui s'han compromès a crear una "estructura única", en paraules del líder independentista Jean-Guy Talamoni, que podria néixer abans de la fi d'aquest 2008, segons ha avançat el polític cors. Una estratègia pensada per superar les equivocacions dels partits independentistes en el passat, com ha reconegut el representant de Rinnovu, Paul-Félix Benedetti: "Hem d'entonar el mea culpa dels nostres errors col·lectius".

La reacció dels independentistes arriba després dels mals resultats obtinguts per Corsica Nazione i els seus aliats a les eleccions municipals del passat 9 de març. Com a mostra, la votació per a l'alcaldia de la segona ciutat corsa, Bastia: la llista dels autonomistes, liderada per Gilles Simeoni, va quedar segona (15,91% de vots a la primera ronda i 25,01% a la segona), només per darrere de la candidatura guanyadora d'Émile Zuccarelli (centreesquerra). Per contra, la llista dels independentistes, encapçalada per Talamoni, es va quedar amb un escàs 6,21% dels sufragis.

Dues vies de defensa de la nació corsa

És, precisament, l'encaix o no de Còrsega dins de la República Francesa el principal punt de discòrdia entre independentistes i autonomistes. El grup de partits que encapçala la Corsica Nazione de Talamoni considera que l'illa no té lloc dins de França i que, per tant, convé treballar amb l'objectiu únic d'assolir la independència d'un Estat cors. Mentre, els autonomistes, agrupats al voltant del Partit de la Nació Corsa i d'A Chjama Naziunale (amb l'advocat Edmond Simeoni al capdavant), es limiten a reivindicar un estatut d'autogovern dins de França, perquè ho veuen com una opció més realista i possible.

Més informació:

 

Més informació a la fitxa de Còrsega.