Notícia

Crítiques a les autoritats xineses per la reacció als atacs armats de dilluns al Turquestan Oriental

Organitzacions a l'exili consideren que el règim comunista vol aprofitar els atemptats per incrementar la repressió contra els uigurs · La policia xinesa colpeja dos periodistes japonesos que cobrien la notícia · Les autoritats van tallar l'accés a internet a Kashgar

Dues organitzacions de l'exili uigur a Amèrica i a Europa han criticat la resposta xinesa davant de l'atac que, dilluns 5, va acabar amb la vida de 16 policies a Kashgar, al Turquestan Oriental. Les entitats temen que la Xina incrementi encara més la repressió contra el poble uigur i dubten de la versió que estan oferint les autoritats xineses. Les crítiques arriben al temps que les autoritats xineses han impedit l'accés a dos periodistes japonesos als llocs dels fets i que han tallat l'accés a internet a Kasghar.

L'Associació Uigur Americana (Uyghur American Association, UAA), en una nota de premsa, ha criticat que força aspectes de l'atac armat "romanen poc clars" i que no hi ha "fonts independents que hagin confirmat els detalls de l'incident". La UAA ha expressat el seu rebuig a "qualsevol acció violenta" perquè considera que "només servirà per incrementar la repressió contra el poble uigur i exacerbarà les tensions entre els uigurs i els xinesos han". L'entitat ha demanat a la "comunitat internacional" que prengui les informacions xineses amb "precaució" perquè les autoritats "sistemàticament no aporten proves" que donin suport a les seves acusacions.

Al Centre d'Informació del Turquestan Oriental, un grup que manté un lloc web informatiu a Alemanya i sobre el qual pesa l'acusació de "terrorisme" per part de la Xina, han recordat que les autoritats comunistes estan aprofitant els fets de l'11-S, des de 2001, per "justificar les repressions arbitràries contra els uigurs". El grup dubta que els atacs de dilluns siguin obra del Moviment Islàmic del Turquestan Oriental -com ha insinuat la Xina a través de la seva agència estatal de notícies, Xinhua- i més aviat pensa que han estat duts a terme per "uigurs que ja no tenen més paciència davant del dur règim opressor".

L'acció de les forces xineses a Kashgar

Mentre comencen a circular aquestes primeres crítiques, una informació d'Agence France Presse (AFP) revela que la policia xinesa ha ordenat tallar l'accés a internet a tota la ciutat de Kasghar, on es va produir l'atemptat. La informació afegeix que un grup de policies va entrar a l'habitació d'un fotògraf d'AFP i "el van obligar a esborrar fotografies" que havia pres al lloc dels fets. La xarxa de notícies Bloomberg informa, citant l'agència Kyodo News, que la policia xinesa ha colpejat dos periodistes japonesos que estaven cobrint la informació de l'atemptat. Segons aquesta font, els dos homes van ser introduïts a un hotel, els van agredir i no els van deixar marxar fins a dues hores després.

Una minoria turcòfona i musulmana

Els uigurs, segons el darrer cens oficial xinès, formen al voltant del 45% dels habitants del Turquestan Oriental (denominat oficialment Xinjiang Uigur a la Xina). La seva llengua és de la branca lingüística turquesa i la seva religió és l'islam. Des que la Xina és una dictadura comunista, nombrosos xinesos de l'ètnia han s'han assentat al Turquestan Oriental, de la mateixa manera que ho han fet al veí Tibet. Els uigurs temen pel futur de la seva identitat cultural.

Més informació: